Jovan Simić, kolekcionar dresova: „Sve bih dao samo da mala Nađa bude dobro“

Podijelite vijest

461822_jovan-simic-za-nadju-04rasfoto-nebojsa-markovic_f

Kada je momak s Kanarevog brda počeo da skuplja fudbalske dresove, nije mogao ni da pretpostavi šta će uraditi s kolekcijom. Učinio je najhumanije, odlučio je da ih proda na aukciji i spasi djetetu život.

Jovan Simić je 23-godišnji student Više poslovne škole i radi u jednom restoranu. Zaljubljenik je u fudbal, Manchester United. Nije bogat, ali ima ogromno srce i želju da pomogne.

Devetogodišnja Nađa Novaković od juna boluje od teške bolesti matičnih ćelija i može da se izliječi samo transplantacijom koštane srži. Troškovi operacije iznose 300.000 evra, a Jovan je riješio da pomogne na svoj način, u ponedjeljak organizuje aukciju u Osnovnoj školi “Ivo Andrić” na Kanarevom brdu u Beogradu.

 Trenerka Od Dače, dresovi od Ninkovića, Ilića i Veličkovića

„Nisam mogao ni da zamislim da će akcija poprimiti ovolike razmjere, ljudi mi se sami javljaju, ponuda se širi i na druge sportove. Košarkaš Novica Veličković je ponudio dres iz Reala, košarkaški klubovi Zvezda i Partizan također. Dača Ikodinović nam je dao trenerku iz Pro Reka, kada je bio najbolji vaterpolista Evrope. Miloš Ninković i Saša Ilić će dati svoje dresove, Nenad Kovačević je to već učinio, kao i braća Šćepović, Đorđe Pantić, Goran Gavrančić. Zvijezda će poslati dres Dejana Stankovića iz Intera. Početne cijene ćemo odrediti u subotu s direktorom škole i drugovima.

„Pozvao sam Nađine roditelje, razgovarao s njima i pokrenuo priču. Ja nemam novca i mnogo sam razmišljao kako da pomognem Nađi. Ona je dijete iz kraja, nisam je ni poznavao do jučer. Onda sam shvatio, imam više od 20 dresova, što ih ne bih prodao i tako sakupio novac. Akciju sam započeo na društvenim mrežama, a onda je sve dobilo drugu dimenziju kada je tekst izašao u “Blicu”, kaže Jovan za “Blic”.

Dresove je godinama skupljao i zarad humanosti za sekund ih se odrekao. Bogatu kolekciju čine i stariji dresovi, na primjer od Fortune iz Kelna, preko opreme Fernanda Toresa u Atletiku ili kopački Baneta Ivanovića, zatim potpisanog dresa Zlatana Ibrahimovića iz Milana, sve do majice sa autogramom Lazara Markovića iz Benfike.

„Dresove sam kupovao preko interneta ili su mi nabavljali prijatelji. Ovo je Bekamov dres iz Pariza, a ovo su Vidićev i Gigsov. Imam i dres Dragana Ćirića dok je igrao u Partizanu, kad je to bilo. To je majica Minhena 1860 iz devedesetih, a kao nova je. Ibrahimovićev dres sa potpisom sam dobio od jednog bankara, ali me je zamolio da ostane anoniman“, kaže Simić dok nam pokazuje kolekciju.

Originalna oprema klubova je zaista skupa, ali ovaj momak je uložio svu svoju energiju i novac da ih nabavi. Ranije je igrao fudbal, i dalje osjeća ljubav prema bubamari, ali je sretan što je dobio priliku da kroz sport pomogne djetetu.

Kada pitate Jovana koji mu je dres najdraži, na trenutak će se zamisliti, a onda će iz ormana izvući onaj u kojem je završio karijeru u beogradskim ligama. Riječ je o dresu IMR iz Rakovice.

„Kako mi je to najdraži, potpisaću ga i otkupiću ga na aukciji“, kroz smijeh je poručio humani mladić.