Portal 072info

JP “Grijanje” Zenica najavilo isključenje dužnika

grijanje zenicaZbog duga od oko dva miliona maraka za isporučenu toplotnu energiju u prošloj grijnoj sezoni, budžetski korisnici u Zenici, uključujući sve obrazovne ustanove, ove zime mogli bi biti isključeni sa mreže daljinskog grijanja.

Po odluci upravljačkih strukura Javnog preduzeća “Grijanje” u istoj situaciji naći će se i sve druge nerodovne platiše ove usluge.

U Javnom preduzeću “Grijanje” Zenica okončali su tehničke pripreme za početak grijne sezone. No, ključni uvjet, ugovor o isporuci toplotne energije koju ovo preduzeće praktično kupuje od kompanije Arcelor Mittal još nije osiguran.

Arcelor Mittal nastavak isporuke toplotne energije uvjetuje izmirenjem dugovanja za prošlu grijnu sezonu. Zbog loše naplate usluge grijanja, posebno od velikih potrošača, taj uvjet Javno preduzeće u ovom trenutku ne može ispuniti.

Osnivač i uprava “Grijanja” zato najavljuju isključenja korisnika neplatiša. Jedan od najvećih dužnika je Vlada ZDK-a. “Ukupni dug ZDK-a trenutno iznosi oko 1,9 miliona maraka. Što se tiče našeg duga prema kompaniji Arcelor Mittal, ako bi Vlada ZDK-a izmirila svoju obavezu, mi bismo bili solventni i uspjeli bismo platiti svoje preostale obaveze do početka sezone. Nažalost, ako se ne uplati taj dug bit ćemo prisiljeni da sve budžetske korisnike ove grijne sezone izuzmemo sa mreže daljnskog grijanja”, kazao je direktor JP “Grijanje” Zenica Kasin Sarajlić.

U Kantonalnoj vladi kažu da su za izmirenje duga Javnom preduzeću “Grijanje” planirali sredstva koja kompanija Arcelor Mittal treba da uplati ZDK-u po osnovu naknada za opće korisne funcije šuma. Radi se o izvršnoj sudskoj presudi od oko 2,4 miliona maraka. Dugovanja bi se, uvjetno rečeno, trebala prelomiti i to je, tvrdi kantonalni premijer Munib Husjenagić, načelno dogovoreno s upravom Arcelor Mittala, međutim taj dogovor proteklih mjeseci nije realiziran.

Početak grijne sezone se približava, a nesporazumi između Vlade ZDK-a i uprave JP “Grijanje” kulminiraju. Vlada smatra da nema opravdanja da cijena grijanja za obrazovne ustanove i privredne subjekte bude ista. Uprava Grijanja pak podsjeća Vladu da je u toj cijeni značajna stavka električna energija, koju ovo preduzeće plaća upravo kao privredni subjekt.

Razumljivo je da stvarne argumente koje imaju obje strane trebaju sučeljavati, ali nakon što zajednički osiguraju tople učionice zeničkim učenicima i studentima.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box