Portal 072info

Jubilej BNP obilježava se sa dvije premijerne predstave

Značajan jubilej, 65. godišnjicu osnivanja i umjetničkog djelovanja, Bosanskog narodno pozorište Zenica obilježit će 25. februara, izvedbom 700-te premijere u dugoj tradiciji ove kulturne institucije. Riječ je o predstavi “Sinovi umiru prvi”,  hrvatskog dramskog pisca Mate Matišića, u adaptaciji Hasana Džafića i režiji Bobana Skerlića.

U predstavi je angažovan gotovo cijeli ansambl zeničkog pozorišta. 25. februara, na 65. rođendan, ansambl BNP svoju dugogodišnju, vjernu publiku počastit će premijernom izvedbom predstave savremenog hrvatskog pisca Mate Matišića koji na svoj specifičan kritički način progovara o aktuelnim temama u hrvatskoj ali i bh. postratnoj svakodnevnici. Predstava govori o postratnoj sudbini onih koji su mladost izgubili noseći oružje u proteklim ratovima na balkanskim prostorima a sadašnjost gube noseći se s bolnim posljedicama svjesni neispunjenih obećanja i brojnih razočarenja.

Dramaturg BNP-a Hasan Džafić predstavu je adaptirao za bh. publiku. U predstavi “Sinovi umiru prvi” angažovan je gotovo cijeli ansambl BNP i ona će sigurno, baštiniti tradiciju najboljih i najgledanijih predstava u historiji ove kulturne institucije, kako zbog aktuelnosti teksta tako i zbog vrhunskih glumačkih dostignuća očekuju autori predstave.

Značajan jubilej Bosansko narodno pozorište nastavlja obilježavati tokom cijele ove godine. Već u subotu na maloj sceni će biti izvedena nova premijera “Džepovi puni kamenja”, nastala u koprodukciji sa JU za kulturu i obrazovanje Kakanj,  u režiji Mirze Mušije  i Mirze Bajramovića.

rtvze.ba

Podijelite članak