Portal 072info

Julija Lipnickaja najmlađa osvajačica medalje u historiji ZOI

President Vladimir Putin visits figure skating competitionRuska klizačica Julija Lipnickaja u svojoj domovini jučer je ispisala historiju. Lipnickaja je postala najmlađa osvajačica olimpijske medalje u historiji ZOI. 

Rusija je sinoć osvojila medalju u timskom takmičenju umjetničkog klizanja. Iza Rusije ostali su Kanađani i Amerikanci koji su osvojili srebro, odnosno bronzu. 

Mlada Ruskinja tako je osvojila medalju sa samo 15 godina i 249 dana, te je oborila rekord Amerikanke Tare Lipinski koja je imala 15 godina i 255 dana kada je osvojila zlato na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine. 

Osim Lipnickaje u timu Rusije svoje mjesto našao je i jedan od najboljih klizača u historiji ove zemlje Jevgenije Plušenko, koji je osvojio svoju četvrtu zlatnu medalju. 

Osim Plušenka i Lipnickaje zlatnu medalju Rusiji su donijeli Tatjana Volosožar, Maksim Trankov, Jekaterina Bobrova, Dmitrij Solovljev, Jelena Ilinjih i Nikita Kacalapov. 

Ovime je Plušenko postao tek drugi klizač koji je uspio osvojiiti četiri olimpijske medalje, prije njega to je uspjelo tek Šveđaninu Gillisu Grafstromu koji se takmičio 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. 

Podijelite članak