4 26
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 20:40
KATEGORIJA: Sport / Svijet
FIXGEHALT

Fudbaler s Luksemburga Sebastien Til (Thill) bio je junak jedne od najvećih senzacija u historiji Lige prvaka. Šerif je usred Madrida savladao najtrofejniji tim takmičenja Real sa 2:1, a Til je u 90. minuti postigao zaista spektakularan gol za pobjedu.

On je prije samo godinu dana igrao amaterski fudbal, a zanimljivo da on ima tetovažu samog sebe na kojoj pokazuje kako sanja Ligu prvaka, a nakon što je skrenuo svjetla reflektora stadiona u Madridu, otkrio je neke zanimljive detalje u razgovoru za “So Foot”.

– Na početku prošle sezone, još sam bio u Luksemburgu i igrao za Progres Niederkorn. Odigrao sam prvo kolo, a onda prešao u Tambov u Rusiji pa u Tiraspol. Prije toga sam uz fudbal imao i posao, bio sam zaposlen u općini Diferdange, te sam i kosio travu na Jos-Haupert stadionu gdje sam nedjeljom igrao. 

Uz košenje, skupljao sam grančice i lišće koje padne na teren. To iskustvo me dovelo u posebnu vezu s fudbalskim terenima, uvijek ih pomno proučavam prije utakmica – otkrio je Til. 

Njegov otac Serž (Serge) je bio fudbaler, igrao je i za reprezentaciju Luksemburga. I njegova braća igraju fudbal, Oliver i Vinsent (Vincent) su članovi ukrajinske Vorskle. Prateći njih ouzbiljio se, te poželio biti profesionalac.

– Bio sam amater i nisam želio igrati profesionalno. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, moja dva mlađa brata su postali profesionalci, kao i moji prijatelji iz reprezentacije. Bio sam sretan zbog njih i to me motiviralo da im se pridružim, rekao je Til te dodao:

– Sazrio sam s godinama. Bio sam lud, htio sam uživati u životu, pušio sam cigarete i pio s prijateljima. I prehrana mi je bila loša, jeo sam picu u 22 sata. Sad sam izgubio šest kilograma i osjećam se dobro. Imat ću vremena za uživanje kad završim karijeru. Ipak, ne mislim da je tako loše zapaliti cigaretu tu i tamo. Brojni fudblaeri su potajno pušači, poručio je fudbaler koji će zauvijek ostati upamćen kao igrač koji je usred Madrida srušio veliki Real.

LIDER