35F0D039 AAF7 422F 9A40 490DB3870700
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Juni ove godine bio je najtopliji do sada u Sjevernoj Americi. Služba za klimatske promjene Kopernikus saopćila je kako je prosječna temperatura u junu u Sjevernoj Americi bila 0,15 stepeni iznad prosjeka.

U saopćenju je navedeno kako su ekstremno visoke temperature zraka zabilježene na sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i jugozapadu Kanade. Podaci pokazuju kako je zbog emisije ugljendioksida i ostalih plinova koji zadržavaju toplotu, a koji su uzrokovani ljudskim faktorom, došlo do zagrijavanja planete.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš na Twitteru je ukazao na klimatske promjene kako u Sjevernoj Americi, tako i u drugim dijelovima svijeta.

– Rekordni toplotni valovi u Sjevernoj Americi, klizišta i razorne padavine u Aziji. U Evropi smrtonosni požari. Prirodne katastrofe širom svijeta sve su češće – napisao je Gutereš.

Generalni sekretar UN-a smatra kako su neophodni odlučniji koraci kada su u pitanju klimatske promjene te da u skladu s tim treba djelovati svaka država, grad i industrija.