Jupić: Maglaj najveće žarište koronavirusa u ZDK

Podijelite vijest

Općina Maglaj trenutno je najveće žarište koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu, potvrdio je ministar zdravstva Adnan Jupić.

Nakon što su sinoć potvrđeni pozitivni testovi kod 14 osoba, Maglaj je, za nešto više od sedam dana od otkrivenog prvog slučaja zaraze, sa 35 pozitivnih već nadmašio i Zenicu, koja ima 26 zaraženih, a u kojoj su 9. marta otkriveni i prvi slučajevi zaraze u ZDK. Ukupno je do sada u ZDK evidentirano 90 zaraženih.

– Maglaj jeste veliko žarište, ali to je tako, poput i Tuzle, u sredinama u kojima se kasnije otkrije zaraza. Nije bilo ni realno da nema zaraženih u Maglaju, a da ima u svim gradovima iz njihovog okruženja.

Međutim, situacija je pod kontrolom i svih 14 novozaraženih će danas biti smješteno u izolatorij Kantonalne bolnice u Zenici (KBZ) – najavljuje Jupić.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno 14 pacijenata

Načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a Ednan Drljević napominje da je novih 14 pozitivnih otkriveno na samo 18 testiranih uzoraka.

– To nam govori da se na stručan način rukovodi te da su stručna lica odredila osobe koje treba testirati. Uostalom, oni su ukupno do sada testirali sedamdesetak osoba.

Na terenu se, kao podrška kolegama iz Maglaja, nalazi i kantonalni epidemiolog iz Instituta za sigurnost hrane Zenica Alis Kozica, kojeg smo prilikom obilaska već zatekli u Maglaju. Direktor tamošnjeg Doma zdravlja također je sposoban i čovjek koji djeluje na terenu i vjerujem da će uspješno odgovoriti zadatku – ističe Drljević.

Najavljuje da će biti još testiranja u tom gradu, a vjerovatno i novozaraženih, ali da je situacija pod kontrolom te da nema razloga za paniku.

ČITAJ JOŠ:  MUP ZDK: 26-godišnjak teško pretučen

– Tamošnji klaster vezan je uz firmu “H-M Promet” pa će biti potrebno uraditi više testiranja. Treba otkriti sve kontakte, što nije lak zadatak, ali ovi nam podaci govore da to uspješno rade – smatra Drljević.

Ohrabrujuća je i vijest da je jedini pacijent koji je u KBZ-u bio na respiratoru, sinoć skinut s aparata.

– On je, naravno, pod stalnom kontrolom naših ljekara te, ako bude potrebe, ponovo će biti priključen. Ali, to je svakako dobar znak. To nam je drugi pacijent kojeg smo uspjeli skinuti s respiratora.

Trenutno na kiseoničkoj podršci imamo pet-šest pacijenata, ali svi su stabilni. Na bolničkom odjelu imamo dvadesetak pacijenata, od kojih su neki na terapiji za koronavirus za koju smo se opredijelili. U našem izolatoriju imamo 25, a danas će im se priključiti i 14 zaraženih iz Maglaja – napominje Drljević.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK na liječenju zbog infekcije Covid-19 trenutno 14 pacijenata

Dodaje kako je i beba iz Zavidovića, stara samo 40 dana, a koja je sinoć hospitalizirana, dobro te pod nadzorom pedijatara KBZ-a.

– Njeni su roditelji na prvim testiranjima bili negativni, ali bit će još testirani. Vjerovatno će novi testovi pokazati zarazu i kod nekog od njih dvoje. S obzirom na to da se radi o poznatom klasteru iz Zavidovića, moguće je da je neko bebu grlio, ljubio… – objašnjava Drljević zbog čega je moguće da beba bude pozitivna, a njeni roditelji negativni.

Drljević napominje da je do sada u ZDK ozdravilo 15 zaraženih koronavirusom te da su i jučer na kućno liječenje otpustili jednu osobu. ZDK, podsjeća, još nema nijedan smrtni slučaj od koronavirusa.  

Avaz