Portal 072info

Jupić: Ministarsvo zdravstva ZDK podržava izmjene Zakona o javnim nabavkama FBiH

9CA75AF6 50A3 45CA B8B8 B50B5B8B78BC
zdk.ba
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić potvrdio je da je na inicijativu Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i ZDK, u ovom ministarstvu prošle sedmice održan sastanak s predstavnicima jedne farmaceutske kuće koji su ponudili mogućnost nabavke Pfizerove vakcine protiv virusa Covid-19.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Međutim, na sastanku je konstatirano da kantoni ne mogu vršiti nabavku ovih vakcina zbog ograničenja iz postojećeg Zakona o javnim nabavkama FBiH, za kojeg Jupić smatra da je “trom i sazrio za radikalne promjene”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Problem ograničenja javnih nabavki nije samo specifikum ZDK-a, nego i ostalih kantona, FBiH i kompletne države. U najboljem slučaju, kompletna procedura nabavke bi trajala dva-tri mjeseca, a svjedoci smo da će puno prije biti obezbijeđene vakcine sa nivoa FBiH – rekao je Jupić.

Jupić se zahvalio Sindikatima doktora medicine i stomatologije FBiH i ZDK što su organizirali sastanak i što žele pomoći prilikom nabavke vakcinaprotiv koronavirusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naglasio je da će ovo ministarstvo podržati inicijativu za izmjene Zakona o javnim nabavkama FBiH, ali da zadnju riječ imaju parlamentarci koji donose ili mijenjaju zakone i odluke. 

– Izmjene koje mi predlažemo nisu ni u kojem slučaju usmjerene na to da se pojedincima daju prekomjerne ovlasti i da može raditi ko šta hoće. Bilo kakva nesposobnost, nesnalaženje ili kriminal u provođenju nekih aktivnosti treba i mora da bude sankcionisan, a to je predviđeno drugim zakonskim aktima, tako da ćemo mi sa svoje strane iskoristiti sve da krenemo u procedure izmjene ovog zakona – rekao je Jupić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pozvao je nadležne u Vladi FBiH, nadležnom ministarstvu i federalne parlamentarce da obrate pažnju na nefunkcionalnost postojećeg Zakona o javnim nabavkama te osmisle kvalitetna rješenja koja će omogućiti da se izuzmu ili olakšaju javne nabavke u zdravstvenom sektoru barem u vrijeme epidemija, pandemija i stanja prirodne nesreće.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME