Juratović: Ne želimo graditi sistem u BiH gdje će visoki predstavnik ići sa palicom bonskih ovlaštenja, ali…

db4e8e6d17e8decd3e051854a167553d
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ne želimo graditi sistem u Bosni i Hercegovini u kojem će visoki predstavnik ići sa palicom bonskih ovlaštenja, ali ako bude potrebno i to će se upotrijebiti – rekao je za Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu.

On je za emisiju “BHT1 uživo” kazao da u Bundestagu prate situaciju u BiH, te da se na osnovu ocjene visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta moglo zaljučiti da je ona zabrinjavajuća.

– Najprominentnija tema i situacija je ponašanje gospodina Dodika, ali i druge teme poput Izbornog zakona, i na kraju krajeva pitanje koliko ozbiljno politički akteri u BiH žele ući u EU, s obzirom kako se trenutno ponašaju. Ta cijela diskusija traženja rješenja oko Izbornog zakona postaje polako smiješna po našim ocjenama – rekao je Juratović za BHRT.

On posebno ističe da pregovori o Izbornom zakonu u BiH moraju biti kompatibilni sa ciljevima ulaska u EU.

– Ne može se trgovati sa pravilima igre koja važe u Evropskoj uniji – ističe zastupnik Bundestaga.

Juratović je saglasan sa stavom Odbora njemačkog Bundestaga da uvjetovanje finansijskih sredstava namijenjenih BiH mora postati pravilo.

– Ja dugo govorim da sva sredstva namijenjana za BiH treba konkretno kondicionirati i to će biti praksa ubuduće – sredstva koja se daju BiH u ruke političkim strukturama treba konkretizovati i kondicionirati na konkretnim projektima za koje su ta sredstva namijenjena i imati nadzor nad primjeni tih sredstava – objašnjava Juratović.

On naglašava da EU nema jednistven stav prema BiH.

– Sigurno nećemo dobiti jedisntven stav EU-a. Jako dobro znamo to teško naći sa gospodinom Orbanom. Bitno je da se demoktarski principi koji važe u EU-u primjenjuju – kazao je Juratović, te dodao da i EU mora jasno izraziti svoju političku volju da BiH, odnosno Zapadni Balkan želi u EU-u a ne samo pričati o perspektivi.

– Trebamo političke odluke i plan kako sprovesti te zemlje u Evropsku uniju – ističe zastupnik Bundestaga.

On smatra da dio političkih aktera govori da želi u EU, a moli Boga da do toga ne dođe.

– Znaju da procesi koje moraju sprovesti, prije svega po pitanju suzbijanja korupcije, će ugroziti i njihovu sudbinu – naglašava on.

Juratović smatra da jedino svijest građana može mijenjati situaciju u BiH.