Jurić: Nema dovoljno podataka o novom soju koronavirusa

korona 1 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Premalo je podataka o novom „omikron“ soju koronavirusa da bi mogli sigurno tvrditi je li zarazniji od postojećeg, kazala je u izjavi za Fenu direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić.

– Zasad nemamo dovoljno podataka o novom soju virusa i ne možemo ga tretirati kao zaraznijeg od postojećeg dok se detaljnijim ispitivanja isto ne potvrdi ili opovrgne. I dalje je preporuka da se ljudi cijepe. Međutim, ukoliko se dokaže da cjepivo ili određene vrste nisu učinkovite u odbrani od novog soja, javnost će o tome biti pravovremeno obaviještena – naglasila je Jurić.

ČITAJ JOŠ:  Odlučili da uvedu petu dozu vakcine protiv koronavirusa

Osvrnula se na epidemiološke mjere i njihovo poštivanje, istaknuvši da treba pojačati oprez i svijest o opasnosti od virusa.

– Građani se slabo pridržavaju mjera, ali ne želim generalizirati zbog toga što postoji sve veći broj pojedinaca koji se pridržavaju preporuka, izbjegavaju velika okupljanja i nose maske u zatvorenim prostorima ili drže fizičku distancu. Tako da se može reći da u tom segmentu imamo određene pomake na bolje – istaknula je.

Naglasila je da se Štab civilne zaštite ZHK redovno sastaje i razmatra epidemiološku situaciju na području tog kantona.

ČITAJ JOŠ:  U Zenici porođene dvije kovid pozitivne pacijentice, majke i bebe su dobro

– U ovom trenutku nema razloga da se uvedu strože epidemiološke mjere u ZHK – poručila je Jurić.

Apelirala je na građane da tokom nadolazećih blagdana izbjegavaju veća okupljanja jer na njima postoji veći rizik od zaraze.

– Tokom blagdana, a posebno za doček Nove godine, na velikim okupljanjima postoji veća mogućnost da se zaraze. U danima dočeka Nove godine možemo očekivati porast broja zaraženih koronavirusom – zaključila je Jurić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHK u razdoblju od 22. do 28. novembra 2021. godine na području tog kantona cijepljene su 223 osobe. Ukupan broj cijepljenih u ZHK u 2021. godini iznosi 17.132 osobe.

ČITAJ JOŠ:  U Zenici porođene dvije kovid pozitivne pacijentice, majke i bebe su dobro

Broj hospitaliziranih s područja ZHK u SKB Mostar je 15, a od toga su četiri osobe na respiratoru. Od tog broja potpuno je cijepljenja jedna osoba.

GODISNJICA
MARKETING