AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je ozbiljna i naša zemlja je odavno u trećem valu koronavirusa.

Kaže to epidemiologinja Andrea Jurić, predsjednica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), te dodaje da u dogledno vrijeme neće biti smirivanja situacije ukoliko se odmah ne krene sa vakcinacijom stanovništva.

– Prema predviđanjima svjetskih naučnika, negdje bismo sredinom ljeta mogli očekivati stabilizaciju i smanjenje broja novozaraženih na globalnom nivou. Na lokalnom nivou to će zavisiti o prokuženosti stanovništva. Svi pričaju o antitijelima koji nas štite i oni su vrlo važni. Međutim, pored antitijela, imamo i ćelijski imunitet. Postoje memorijske ćelije koje memoriraju svaki kontakt sa infektivnim agensom, pa pri svakom sljedećem kontaktu naš organizam brže i efektivnije sanira infekciju. Ta prokuženost u lokalnoj zajednici pomaže nam da se izborimo sa virusom – objašnjava Jurić.

Kaže kako je nagli skok novooboljelih u Zapadnohercegovačkom kantonu uzrokovan nedavnim proslavama Dana žena.

– Najviše je oboljelih pripadnica ženskog spola. Zbog toga smo morali zatvoriti šest razrednih odjeljenja jer su učiteljice zaražene i nema ko da izvodi nastavu. Ovaj primjer najbolje govori koliko su ljudi neodgovorni, posebno prosvjetni radnici koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja u svojoj sredini. Naravno, skoku oboljelih u cijeloj zemlji doprinijela su skijališta u kojima se nisu poštovale mjere. Na bh. granicama nemate nikakvu kontrolu, u zemlju ulaze sa svih strana svijeta kako kome padne na pamet. To su razlozi zbog kojih imamo ovakve brojke. S druge strane, jasno je zašto je BiH tako postupila, jer zbog finansijskih razloga ne može držati tvrdi lockdown. To sebi mogu priuštiti samo jako bogate zemlje – objašnjava Jurić.

Za smirivanje epidemiološke situacije na nivou države odmah bi se trebao uvesti pravi lockdown i početi sa vakcinacijom, mišljenja je i prim. dr. Ednan Drljević, infektolog u Covid-odjelu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

– Samo na taj način moći ćemo trenutno stanje staviti pod kontrolu nakon čega bismo mogli reći koliko će sve ovo još trajati. Bez vakcine i lockdowna, nedostatka koordinacije i uz ovakvu propusnost granica, jako je teško reći kada ćemo izaći iz ovog haosa – naveo je Drljević.