Portal 072info

Jusko podržava prijedlog za ukidanje prava prvenstva vozilima funkcionera

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH podržava Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini, koje je predložio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Iz tog ministarstva naglašavaju da u potpunosti podržavaju ideju predlagača da se ta oblast dodatno definira kako bi se vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima dao prioritet u odnosu na sva druga vozila, u saobraćajnim situacijama u kojima je to moguće i izvodljivo, osim ako saobraćaj regulira ovlašteno lice ili se postupa po svjetlosnim saobraćajnim.

Kako je istakao ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko ne postoji niti jedno drugo vozilo koje bi trebalo imati prednost nad vozilima Hitne pomoći.

Naime, Jusko je u proteklom periodu obavio razgovore s čelnim ljudima lokalne Hitne pomoći u većim gradovima u BiH, Sarajevu, Tuzli, Doboju, Bihaću, Mostaru, Banjoj Luci, Brčkom i dobio uvjeravanja svojih sagovornika da do sada nikada nisu imali problema kod prvenstva prolaza i da im je u tome policija uvijek pomagala i bila na usluzi.

Republika Hrvatska i Republika Srbija primjenjuju identična rješenja koja su sada u primjeni i u Bosni i Hercegovini.

Također, iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH naglašavaju da nisu sva vozila, vozila pod pratnjom, te da je, u skladu s važećim Zakonom, ugradnja uređaja za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje dozvoljena samo na vozilima službe hitne pomoći, vatrogasnim vozilima, vozilima policije i sudske policije, vojnim vozilima i vozilima Granične policije BiH.

Nadalje, napominju da je Zakonom zabranjeno postavljanje i/ili ugradnja ispod prednje maske motornog vozila, rotacionih svjetala, odnosno takozvanih treptača ili blinkera, ukoliko nije vozilo policije ili vojne policije i ista se ni u kom slučaju ne mogu smatrati vozilom pod pratnjom.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH poziva još jednom da se u potpunosti provede odredba zabrane postavljanja uređaja kojima se daju posebni zvučni i/ili svjetlosni znaci crvene i plave boje, osim na vozilima službe hitne pomoći, vatrogasnim vozilima, vozilima policije i sudske policije, vojnim vozilima i vozilima Granične policije BiH.

Napominju, da će Ministarstvo, nakon izvršene analize izmjena i dopuna važećeg Zakona, u narednom periodu, uputiti na usvajanje novi tekst Nacrta zakona, saopćeno je iz tog ministarstva.

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box