Portal 072info

Jusko podržava prijedlog za ukidanje prava prvenstva vozilima funkcionera

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH podržava Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini, koje je predložio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.

Iz tog ministarstva naglašavaju da u potpunosti podržavaju ideju predlagača da se ta oblast dodatno definira kako bi se vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima dao prioritet u odnosu na sva druga vozila, u saobraćajnim situacijama u kojima je to moguće i izvodljivo, osim ako saobraćaj regulira ovlašteno lice ili se postupa po svjetlosnim saobraćajnim.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kako je istakao ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko ne postoji niti jedno drugo vozilo koje bi trebalo imati prednost nad vozilima Hitne pomoći.

Naime, Jusko je u proteklom periodu obavio razgovore s čelnim ljudima lokalne Hitne pomoći u većim gradovima u BiH, Sarajevu, Tuzli, Doboju, Bihaću, Mostaru, Banjoj Luci, Brčkom i dobio uvjeravanja svojih sagovornika da do sada nikada nisu imali problema kod prvenstva prolaza i da im je u tome policija uvijek pomagala i bila na usluzi.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Republika Hrvatska i Republika Srbija primjenjuju identična rješenja koja su sada u primjeni i u Bosni i Hercegovini.

Također, iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH naglašavaju da nisu sva vozila, vozila pod pratnjom, te da je, u skladu s važećim Zakonom, ugradnja uređaja za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje dozvoljena samo na vozilima službe hitne pomoći, vatrogasnim vozilima, vozilima policije i sudske policije, vojnim vozilima i vozilima Granične policije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Nadalje, napominju da je Zakonom zabranjeno postavljanje i/ili ugradnja ispod prednje maske motornog vozila, rotacionih svjetala, odnosno takozvanih treptača ili blinkera, ukoliko nije vozilo policije ili vojne policije i ista se ni u kom slučaju ne mogu smatrati vozilom pod pratnjom.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH poziva još jednom da se u potpunosti provede odredba zabrane postavljanja uređaja kojima se daju posebni zvučni i/ili svjetlosni znaci crvene i plave boje, osim na vozilima službe hitne pomoći, vatrogasnim vozilima, vozilima policije i sudske policije, vojnim vozilima i vozilima Granične policije BiH.

Napominju, da će Ministarstvo, nakon izvršene analize izmjena i dopuna važećeg Zakona, u narednom periodu, uputiti na usvajanje novi tekst Nacrta zakona, saopćeno je iz tog ministarstva.

 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6