AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla, kazao je da su donesene mjere za rad u ovoj zdravstvenoj instituciji uvedene da bi se spasio kadar. Situacija je ozbiljna, bilo je i težih faza – ali kako je kazao moraju se sačuvati za naredne dane, odnosno treći val koji je već tu, samo je pitanje kojeg će intenziteta biti.

“Od četiri zaražena zaposlenika sad imamo 40, za 10 dana. Neugodno je što je u profilima i određeni broj infektologa, pulmologa i specijalista za plućne bolesti. Jutros nam je preminuo kolega neuropsihijatar koji je koronu zaradio na radnom mjestu. Primijetili smo i vidimo po izvještajima da broj hospitaliziranih raste u obje covid bolnice. Da ne dođemo pred pucanje – predložio sam da se održi vanredna sjednica i da se donesu određene mjere”, rekao je Jusufović na pres-konferenciji.

Mjere su ranije dale rezultate, nisu popularne, biće negodovanja, istakao je: “Ali sistem moramo sačuvati za dane koje dolaze.”

Jusufović je rekao da su mjere donesene jer sada iz drugih kantona dolaze na liječenje u UKC Tuzla. Pojasnio je i koje su to:

“Suspendovanje hladnog operativnog programa, akutni će se raditi u kontinuitetu. Pružanje zdravstvene zaštite neće doći u pitanje. Uvodimo rad u turnusima na svim klinikama i zavodima koji za to imaju kapacitet. Morat ćemo odvojiti timove i sestre u dvije covid bolnice i ambulante, što će angažovati 30 posto medicinskih potencijala. Lijekova i kisika imamo, čuvamo kadar da u žešću borbu uđemo spremniji”, rekao je Jusufović.

Vakcinacija medicinskog osoblja počinje sutra, 12. marta 2020. godine, rekao je dodavši da će se o tome mediji i javnost posebno izvijesitit.

“Situacija je ozbiljna, da nije ne bismo ovako reagovali. Imali smo i teže faze, slično je septembru i augustu prošle godine. Ne želimo da nam se desi problem sa kadrovima koje moramo sačuvati. Treći val je tu, pitanje je samo intenziteta”, zaključio je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.