Portal 072info

Jutarnje navike koje nas drže u kondiciji

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogi pokušavaju na razne načine poboljšati stanje svog tijela, koristeći sve što im dođe pod ruku. Međutim, umjesto da se oslanjamo na sve i svašta, pokušajte da se okrenete na prirodniji način jutarnjih rituala koji neće tražiti puno vremena, a daju rezultate.

Konzumacija vode sa limunom ili zelenog čaja nakon buđenja

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Pokušajte uvesti u naviku unos čaše tople vode sa limunom nakon što se probudite. Ovo će pomoći pri čišćenju probavnog sistema i pokretanja metabolizma. Kao dodatak, stavite kašiku meda ili cimeta – začina koji je povezan sa boljim nivoima šećera.

Zeleni čaj je još jedno toplo piće koje smanjuje unos kalorija i vremenom, obim struka. Prema istraživanjima, antioksidanti u zelenom čaju, sa kofeinom, mogu povećati nivoe masti koje se razgrađuju u tijelu.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Budite se pola sata ranije

Ovo je vjerovatno jedan od najtežih koraka, međutim, buđenje ranije može držati liniju u zdravom stanju. Jutarnja izloženost suncu utječe na tjelesnu težinu, kao i cirkadijski ritam (unutrašnji sat tijela). I dalje trebate preporučenih 7 do 8 sati sna. Ako se niste dovoljno naspavali, smanjuje se nivo leptina u krvi. Nedostatak sna uzrokuje da se povećaju nivoi grelina, što znači da ćete povećati konzumaciju hrane ujutru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Istezanje tijela

Nakon što ste dovoljno hidrirani i odmorni, odvojite vrijeme za istezanje prije početka radnog dana. Smanjuje tenziju mišića, zadržava trenutne nivoe fleksibilnosti i dozvoljava nam da se pripremimo za nove obaveze i zadatke.

Meditacijom kroz otklanjanje stresa

Meditacija svako jutro nam daje šansu fokusiranja za dan koji slijedi. Fokusiranje na disanje može pomoći kod stabilizovanja psihološkog stresa. Stres ne samo da uzrokuje nesanicu i nervozu, nego i povećava lučenje kortizola, jednog od hormona stresa. Hronično povećani nivoi vode ka smanjenom imunitetu, povećanom krvnom pritisku, visokom holesterolu i dobijanju na težini.

Vježbom do zdravog tijela

Vježbanje ujutru poboljšava metabolizam, smanjuje želju za slatkim, te nam daje osjećaj sreće i zadovoljstva. Pola sata vježbanja je sasvim dovoljno da počnete dan i ostanete fit. Osobe koje imaju aerobičke treninge ujutru sagore do 67 posto kalorija i 6.5 posto masti na stomaku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ne preskačite doručak

Nemojte da preskačete doručak jer može usporiti metabolizam. Zdravi doručak puni naše tijelo energijom i mijenja skladišta glikogena koja daju mišićima trenutnu energiju. Dobro balansiran doručak omogućava dovoljno energije za ostatak dana. Vlakna i proteini su idealni za doručak. Budite oprezni sa hranom koja ima visoke koncentracije šećera i jednostavnih ugljikohidrata. Iako znaju kratkoročno poboljšati energiju, ne mogu je održavati.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6