Jutarnje navike koje nas drže u kondiciji

Mnogi pokušavaju na razne načine poboljšati stanje svog tijela, koristeći sve što im dođe pod ruku. Međutim, umjesto da se oslanjamo na sve i svašta, pokušajte da se okrenete na prirodniji način jutarnjih rituala koji neće tražiti puno vremena, a daju rezultate.

Konzumacija vode sa limunom ili zelenog čaja nakon buđenja

Pokušajte uvesti u naviku unos čaše tople vode sa limunom nakon što se probudite. Ovo će pomoći pri čišćenju probavnog sistema i pokretanja metabolizma. Kao dodatak, stavite kašiku meda ili cimeta – začina koji je povezan sa boljim nivoima šećera.

Zeleni čaj je još jedno toplo piće koje smanjuje unos kalorija i vremenom, obim struka. Prema istraživanjima, antioksidanti u zelenom čaju, sa kofeinom, mogu povećati nivoe masti koje se razgrađuju u tijelu.

Budite se pola sata ranije

Ovo je vjerovatno jedan od najtežih koraka, međutim, buđenje ranije može držati liniju u zdravom stanju. Jutarnja izloženost suncu utječe na tjelesnu težinu, kao i cirkadijski ritam (unutrašnji sat tijela). I dalje trebate preporučenih 7 do 8 sati sna. Ako se niste dovoljno naspavali, smanjuje se nivo leptina u krvi. Nedostatak sna uzrokuje da se povećaju nivoi grelina, što znači da ćete povećati konzumaciju hrane ujutru.

Istezanje tijela

Nakon što ste dovoljno hidrirani i odmorni, odvojite vrijeme za istezanje prije početka radnog dana. Smanjuje tenziju mišića, zadržava trenutne nivoe fleksibilnosti i dozvoljava nam da se pripremimo za nove obaveze i zadatke.

Meditacijom kroz otklanjanje stresa

Meditacija svako jutro nam daje šansu fokusiranja za dan koji slijedi. Fokusiranje na disanje može pomoći kod stabilizovanja psihološkog stresa. Stres ne samo da uzrokuje nesanicu i nervozu, nego i povećava lučenje kortizola, jednog od hormona stresa. Hronično povećani nivoi vode ka smanjenom imunitetu, povećanom krvnom pritisku, visokom holesterolu i dobijanju na težini.

Vježbom do zdravog tijela

Vježbanje ujutru poboljšava metabolizam, smanjuje želju za slatkim, te nam daje osjećaj sreće i zadovoljstva. Pola sata vježbanja je sasvim dovoljno da počnete dan i ostanete fit. Osobe koje imaju aerobičke treninge ujutru sagore do 67 posto kalorija i 6.5 posto masti na stomaku.

Ne preskačite doručak

Nemojte da preskačete doručak jer može usporiti metabolizam. Zdravi doručak puni naše tijelo energijom i mijenja skladišta glikogena koja daju mišićima trenutnu energiju. Dobro balansiran doručak omogućava dovoljno energije za ostatak dana. Vlakna i proteini su idealni za doručak. Budite oprezni sa hranom koja ima visoke koncentracije šećera i jednostavnih ugljikohidrata. Iako znaju kratkoročno poboljšati energiju, ne mogu je održavati.

Prethodni članakZa plaće i naknade lani potrošili 83 miliona KM
Sljedeći članakHusagić: Dijaspora će nastaviti slati novac, to je rudnik zlata za BiH