Jutros dogovarani završni koraci: U BiH uskoro stižu vakcine koje nam poklanja EU

Screenshot 5 35
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana jutros su s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem razgovarali o raspodjeli vakcina koje je EU obećala ovom regionu. “Jutros je raspravljano s ministrima vanjskih poslova i evropskih integracija o posljednjim koracima kako bi se osigurala isporuka vakcina protiv koronavirusa iz EU u regiju, a kako bi se pomoglo vakcinisanju medicinskih radnika i nekih ranjivih grupa. I dalje stojimo uz naše partnere. Mi brinemo”, napisao je Varhelyi na Twitteru.

Oglasila se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Jutros sam razgovarala s Varhelyijem, zajedno s kolegama iz regije, o završnim koracima za planiranu isporuku vakcina protiv koronavirusa. Evropska unija je osigurala značajne količine vakcina za Zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu. To je vrlo važan korak za nas”, objavila je Turković.

Podsjetimo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obavijestila je ranije lidere regiona da će u drugoj polovini aprila ove godine početi isporuka 650.000 Pfizerovih vakcina zemljama Zapadnog Balkana, što je donacija Evropske unije.

Tada je kazala da će te vakcine biti besplatne.