Jutros dogovarani završni koraci: U BiH uskoro stižu vakcine koje nam poklanja EU

Screenshot 5 35

Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana jutros su s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem razgovarali o raspodjeli vakcina koje je EU obećala ovom regionu. “Jutros je raspravljano s ministrima vanjskih poslova i evropskih integracija o posljednjim koracima kako bi se osigurala isporuka vakcina protiv koronavirusa iz EU u regiju, a kako bi se pomoglo vakcinisanju medicinskih radnika i nekih ranjivih grupa. I dalje stojimo uz naše partnere. Mi brinemo”, napisao je Varhelyi na Twitteru.

Oglasila se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Jutros sam razgovarala s Varhelyijem, zajedno s kolegama iz regije, o završnim koracima za planiranu isporuku vakcina protiv koronavirusa. Evropska unija je osigurala značajne količine vakcina za Zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu. To je vrlo važan korak za nas”, objavila je Turković.

Podsjetimo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obavijestila je ranije lidere regiona da će u drugoj polovini aprila ove godine početi isporuka 650.000 Pfizerovih vakcina zemljama Zapadnog Balkana, što je donacija Evropske unije.

Tada je kazala da će te vakcine biti besplatne.

Prethodni članakSpondilolisteza može izazvati jaku bol
Sljedeći članakU brazilskim bolnicama nestalo sedativa za tretman oboljelih od koronavirusa