Portal 072info

JUTROŠNJA MJERENJA: Suzdržite se od boravka vani, kvalitet zraka nezdrav

Indeks kvaliteta zraka jutros u 9 sati u Sarajevu je 154 i okvalifikovano je kao nezdravo, podaci su ekoakcija.org, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Moguća je pojava pojačanih simptoma kod oboljelih od plućnih bolesti, poput astme kao i pojava posljedica kod organa za disanje kod cjelokupne populacije – navodi se.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osobe koje trebaju smanjiti boravak vani su oboljeli od plućnih ili srčanih oboljenja, trudnice, djeca i stariji. Svi ostali trebali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U KS još uvijek je na snazi pripravnost zbog zagađenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovom epizodom nalaže se svim pravnim i fizičkim licima Kantona Sarajevo da postupe u skladu sa mjerama koje su propisane u Planu interventnih mjera za Kanton Sarajevo, kao i prema Internim planovima u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu.

Ovom prilikom, podsjećamo da su propisane mjere za epizodu PRIPRAVNOST, između ostalih, da se preporučuje smanjeno kretanje naročito tokom jutarnjih i večenjih sati za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama dišnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice. Također se upućuje apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se  naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija u okoliš. Jedna od mjera je da će sva vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi biti poslana na vanredni tehnički pregled. Isto tako, napominje se da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i upućuje se poziv da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Kantona, Eko telefon na broj 033/ 660-000 ili na telefon Kantonalnog opretivnog štaba civilne zaštite broj 121. Ova epizoda nalaže da je potrebno da javna komunalna preduzeća ¨Rad¨i ¨Park¨ kao i svi ostali subjekti koji rade na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina pojačaju svoje svakodnevne aktivnosti. Stanovništvu Kantona, također, upućuju poziv da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka. Posljednjom mjerom, u okviru epizode PRIPRAVNOST, upućuje se poziv svim pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta da preduzmu sve tehnički izvodive mjere, potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimovodnih instalacija te da po potrebi odgode sve aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta zraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME