Portal 072info

Južna Koreja će do 2050. godine ugalj zbaciti iz upotrebe

Screenshot 2 1521
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in objavio je da će ova država slijediti primjer drugih velikih ekonomija i postati ugljično neutralna do 2050. godine. Obećao je da će smanjiti upotrebu uglja i zamijeniti ga obnovljivim izvorima energije, a sve u sklopu plana ulaganja u zelenu insfrastrukturu, čistu energiju i električna vozila.

Evropska unija je sličan cilj zadala prošle godine, Japan prošle sedmice, a Kina je u septembru objavila da će to postići do 2060. godine.

Ovo znači da će prestati finansirati rudnike u inostranstvu, uvesti porez na ugljik, stvarati urbane šume, reciklirati, stvoriti temelje za nove i obnovljive izvore energije, te graditi industrijske komplekse s niskom razinom emisije ugljika.

Južna Koreja se oslanja na ugalj za oko 40 posto proizvodnje električne energije, te finansiraju proizvodnju ugla u inostranstvu i Aziji. Trenutno je u izgradnji 6 tvornica, dok obnovljivi izvori energije čine vrlo mali procenat.

“Zemlja će se boriti da postigne 0 emisija, ali to iziskuje velike promjene u energetskoj politici. Smjesta moraju zaustaviti gradnju elektrana na ugalj i zamijeniti iz obnovljivim izvorima i onda će biti na korak bliže na putu usklađivanja sa ciljevima Pariskog klimatskog sporazuma”, izjavio je Joojin Kim iz seoulske nevladine organizacije Solutions for Our Climate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME