Južna Koreja – Najniži dnevni rast novozaraženih od koronavirusa

Južna Koreja u subotu je izvjestila o 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što predstavlja najniži dnevni rast novozaraženih od 20. februara, nastavljajući trend pada dok zvaničnici raspravljaju o formama društvenog distanciranja koje bi omogućile nastavak ekonomskih aktivnosti.

Brojkama koje su danas objavili južnokorejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti, ukupan broj zaraženih na nacionalnom nivou porastao je na 10.653 osoba, a umrlo je 232.

Stopa zaraze nastavila je da pada u najteže pogođenom gradu Daegu, gdje su zvaničnici saopćili da je broj aktivnih slučajeva zaraze pao na manje od 1.000, po prvi put od izbijanja epidemije krajem februara.

Najmanje 993 slučaja od ukupnog broja zaraženih povezan je s dolascima iz inostranstva. Većina takvih slučajeva uočena je u gusto naseljenoj široj regiji Seula tokom proteklog mjeseca dok se na hiljade studenata i južnokorejskih građana vratilo kućama u jeku jačanja epidemije, i nakon što su prekinuli školsku godinu u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Zamjenik ministra zdravstva Kim Gang-lip u subotu je pozvao na dodatne mjere opreza kako bi se sačuvali teško ostvareni pomaci u borbi protiv virusa, izražavajući brigu zbog kontinuiranih slučajeva zaraze u bolnicama i lokalnih transmisija koje zdravstveni radnici nisu u stanju da suzbiju. Trebala bi sedmica ili dvije da se procijene posljedice nacionalnih parlamentarnih izbora održanih u srijedu, tokom kojih je zabilježen najveći odziv glasača u skoro tri decenije, uprkos epidemiji.

Naglašavajući da je povratak u normalni život prije izbijanja epidemije nemoguć, Kim je izjavio da bi zvaničnici već danas mogli objaviti suštinske djelove novih smjernica koje bi zamijenile kampanju društvenog distanciranja koja se prakticirala sedmicama. Zvaničnici tvrde da razmatraju načine omogućavanja građanima da se angažuju “u određenim nivoima ekonomskih i društvenih aktivnosti”, istovremeno suzbijajući rizik od zaraze.

Vladini zvaničnici tek trebaju objaviti konkretne detalje novih preporuka, prenosi Associated Press.