Screenshot 9 304
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Južnokorejski zvaničnici obećali su ubrzati napore na pokretanju javnog programa vakcinisanja protiv koronavirusa, budući da je ta zemlja u ponedjeljak objavila da je otkrila prve slučajeve novog soja virusa povezane s brzim porastom zaraza u Velikoj Britaniji.

Nova varijanta, za koju se smatra da je prenosivija od ostalih koja trenutno cirkuliraju, potvrđena je kod tri osobe koje su 22. decembra ušle u Južnu Koreju iz Londona, objavila je u ponedjeljak Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), prenosi Reuters.

Južna Koreja produžit će zabranu direktnih letova iz Velike Britanije do 7. januara, a od svih putnika koji dolaze iz te zemlje ili Južne Afrike zahtijevat će testiranje prije polaska, najavili su u ponedjeljak zvaničnici.

Ukupno je KDCA izvijestio o 808 novih slučajeva do ponoći u nedjelju, što je najniži broj u odnosu na rekordnih 1.241 infekcije zabilježenih u petak.

Vlasti su upozorile da je pad možda posljedica manjeg testiranja provedenog tokom vikenda i božićnih praznika, te su najavile da će produžiti mjere fizičkog distanciranja.

Južnokorejska vlada suočila se sa sve većim domaćim kritikama zbog svojih planova prema kojima bi prve vakcinacije počele u prvom tromjesečju iduće godine, mjesecima kasnije u odnosu na SAD i Evropsku uniju.

Negativni stavovi o planovima vakcinacije su jedan od vodećih razloga zbog kojih je popularnost predsjednika Moon Jae-ina pala na najniži novo.

Regulatori će skratiti period potreban za odobravanje vakcina sa prosječno 180 dana na samo 40, objavilo je u nedjelju Ministarstvo hrane i lijekova.

Dodatni postupak odobravanja distribucije i prodaje vakcina, koji obično traje nekoliko mjeseci, bit će skraćen na oko 20 dana.

Medicinski radnici i stariji stanovnici bit će vakcinisani u februaru, a planovi imunizacije šire javnosti ubrzavaju se, rekao je Moon u ponedjeljak.

“Postoje zabrinutosti da naša zemlja nije osigurala dovoljno vakcina ili da će vakcinisanje biti odgođeno. To nije istina. Trudimo se unaprijediti vremenski okvir za odobravanje vakcine”, rekao je Moon na sastanku sa svojim glavnim pomoćnicima.

U planovima Južne Koreje navodi se nabavka dovoljno doza kako bi bilo vakcinisano 46 miliona ljudi ili više od 85 posto populacije.

Vlasti su rekle da očekuju da će stanovništvo Južne Koreje doseći “imuniteta stada” putem vakcina jednako brzo ili brže od mnogih drugih zemalja.

Južna Koreja zabilježila je ukupno 57.680 slučajeva koronavirusa, sa 819 smrtnih slučajeva

Fena