Portal 072info

Kad bih mogao biti cvijet, ja bih bio Suncokret

Grupu Suncokret osnovali su, u januaru 1975. godine, Bora Đorđević, Nenad Božić, Vesna Rakočević, Bata Sokić i Snežana Jandrić koja je prije Suncokreta imala iskustvo u rock operi ‘Isus Hrist Superstar’ u ateljeu 212. Nakon objavljivanja singla sa pjesmom ‘Kara Mustafa’ Vesna prelazi u grupu Zdtravo, a Suncokretu se pridružuju Biljana Krstić i Gorica Popović koja je u to vrijeme diplomirala glumu. Nakon brojnih televizijskih nastupa, svirki i manjih koncerata nastupaju na festivalu Omladina 76. u Subotici i na Beogradskom proljeću 1976. godine. Za pet godina postojanja snimili su jednu LP i nekoliko singlova.

Suncokret nije imao priliku da postigne veliki uspjeh jer se, usprkos kvalitetnim pjesmama i članovima, nedugo nakon postanka i raspao. Ostalo je samo ime i jedna velika nostalgija za Borom, Snežanom i Batom koji su, svako u svoje vrijeme, činili sve da Suncokret postane nešto više od lokalne atrakcije.

‘Mi smo, moram da kažem, svi bili dobri svirači. I najveća tuga je da smo u trenutku rasturanja imali tako dobrih 15 pesama, glava da boli! Strašno mi je žao da to nije urezano na ploču… ‘ Rekao je Bata Sokić 1980. nakon raspada grupe.

Podijelite članak