Kad Bosanci stignu u Peking: Ima l’ šta novo u Kini?

Podijelite vijest

Kada čuje riječ Tiananmen, jedan građanin Bosne i Hercegovine vjerovatno pomisli na studentske prosvjede koji su se kasnih osamdesetih dešavali na ovom trgu. Međutim, za prosječnog Kineza, Tiananmen predstavlja jedno od simbolički najznačajnijih mjesta moderne povijesti ove velesile, povijesti koja se ceremonijalno ponavlja iz dana u dan, u zoru i sa zalaskom sunca.

Čovjek nije kompletan dok ne posjeti Veliki zid i Zabranjeni grad, kaže stara kineska poslovica. Veliki zid je za nekineze, naravno, Kineski zid, građevina koju je Neil Armstrong vidio hodajući po Mjesecu, a Zabranjeni grad nekadašnja carska palata iz koje je posljednji kineski car izišao sa uspostavljanjem republike.

S druge strane od ulaza u Zabranjeni grad proteže se veličanstveni Trg Tiananmen, faktički, slobodno možemo reći – jezgro i ishodišna tačka geografskog i ekonomskog gorostasa, današnje Narodne Republike Kine.

Reportaža iz Pekinga

April je, kasno poslijepodne, sunčan dan u Pekingu, odnosno Beijingu, kako višestoljetni kineski glavni grad danas nazivaju kako govornici engleskog jezika, tako i Kinezi sami (teško se mijenjaju stare navike pa na vrhu jezika uvijek prvo ispliva staro ime, Peking. Baš kao što je patka – pekinška). Mala balkanska grupa učesnika seminara za urednike i menadžere iz azijskih i evropskih zemalja u razvoju koju je organizirao Institut za istraživanje i obuku državne administracije u novinama, radiju, filmu i na televiziji, sa svrhom i razlogom odlučila je biti baš na tom mjestu i u to vrijeme, ponajprije zahvaljujući piscu i pjesniku Faruku Šehiću koji nam je po nedavnom povratku s pjesničkih putešestvija dalekim istokom skrenuo pažnju na ovaj ceremonijal. Stotine ljudi, teško je na tolikom prostoru odrediti tačan broj, kako Sunce lagano tone iza kineskih brda i planina, okupljaju se na dijelu trga koji gleda na ulaz u Zabranjeni grad, kojim dominira jarbol, a na jarbolu crvena zastava sa pet zvjezdica.

U ograđenom dijelu vojnici, po pravilima i propisima nezainteresirani za gomilu koja ih okružuje. Pekinški zgusnut saobraćaj, četiri ili šest traka u oba smjera, iznenada se zaustavlja te ispod fotografije Mao Ce Tunga koja krasi glavni ulaz u nekadašnju carsku palatu, izlazi grupa vojnika i vojnički precizno koračajućim koracima, bez žurbe, dostojanstveno, prelaze cestu. Slijedi desetominutna, ritualno do tančina uređena procedura spuštanja, savijanja, odnošenja i odlaganja zastave koja će se opet u cik zore zavijoriti na istom mjestu.

I tako to traje, bez propuštenog dana, od 1. oktobra 1949. godine, kada je zastavu tada formalno proglašene Narodne Republike Kine podigao Mao Ce Tung.

– Tada je na Tiananmenu bilo prisutno između 200.000 i 300.000 ljudi – poučava nas Li Genhua, predsjednik instituta domaćina (skraćenica SARFT) koji obučava osoblje u različitim kineskim medijima ali i organizira posjete novinara iz zemalja diljem svijeta. Pitamo ga da li se zna je li ikada, u nekim vanrednim okolnostima kao što su već pominjani prosvjedi koji su trajali nekoliko sedmica baš na ovom trgu, ceremonijal izostao.

– Ne. Bez obzira na sve, nikada. Studenti su imali neke svoje zahtjeve ali njihova odanost državi je bila neupitna – kaže predsjednik Li, te dodaje kako u vrijeme velike tuge ili nesreće, zastave budu na pola koplja, kao što je bio slučaj kada je utemeljitelj NR Kine preminuo ili 2008., kada je u velikom zemljotresu u Sečuanu poginulo oko 70.000 ljudi.

Reportaža iz Pekinga

– Zastava NR Kine nešto je što Kinezi iznimno poštuju zbog svega onoga što ona predstavlja – nastavlja naš sagovornik.

Crvena boja simbolizira žrtve stradale tokom ratova tridesetih i četrdesetih godina XX stoljeća. Pet zlatnožutih zvjezdica, jedna velika i četiri manje koja je okružuje, predstavljaju teško postignuto jedinstvo ove ogromne države, premda se mora napomenuti kako neka alternativna i po svemu sudeći netačna pojašnjenja simbolike govore o jedinstvu pet etničkih grupa u Kini. Jedinstvo Kine, zvanična interpretacija koju će vam dosljedno ponoviti mnogi Kinez s kojim uđete u razgovor na tu temu, vijekovima je dolazilo u pitanje od susjeda ali i zapadnih kolonijalnih velesila.

Kina je nerijetko bila rascjepkana, podijeljena među brojnim lokalnim moćnicima i vladarima, uvijek na udaru različitih pretendenata na teritorij. 1949. sve se to promijenilo. Jedinstvo Kine pod Komunističkom partijom ustanovljeno je pod crvenom zastavom sa žutim zvjezdicama koje je 1. oktobra na Tiananmenu podigao drug Mao. Da bi shvatili značaj manifestacije patriotizma kod rituala zastave pogledajmo šta Kina predstavlja danas.

Riječ je o ekonomskoj velesili ponajprije zahvaljujući velikim reformama učinjenih za vrijeme Deng Ksiaopinga krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka. Ksiaoping se fokusirao na četiri modernizacije: u poljoprivredi, industriji, obrazovanju i nauci te u odbrani. Zemlja je prvo preko specijalnih ekonomskih zona, izvoznih zona, otvorenih priobalnih gradova, a potom i diljem države otvorila vrata investicijama i investitorima. Velike reforme su urodile plodom. Takav sistem kineski dužnosnici titulirat će kao „tržišnu ekonomiju s kineskim karakteristikama“ naglašavajući osobenost i drugačiji pristup nego što su imali i kapitalistički zapad i tadašnji sovjetski blok, baš kao što je i komunizam u Kini – komunizam s kineskim karakteristikama. Bez ulaženja u ideološke rasprave, sve u svemu, reforme koje su počele prije trideset godina donijele su nezapamćen razvoj i visok životni standard.

Zapadnjaci su o Kini u XIX i XX vijeku govorili kao o bolesniku sa istoka. Kina to sigurno više nije, kao što više nije ni druga najveća ekonomija svijeta: upravo ovih dana je objavljena vijest kako ekonomisti Svjetske banke predviđaju kako će Kina do kraja 2014. godine postati prva ekonomska sila svijeta i na tronu nakon stoljeća i pol zamijeniti svjetskog ekonomskog šampiona – Sjedinjene Američke Države. Liberalizacija tržišta i tridesetogodišnji razvoj imaju i svoje tamnije strane. Kako smo tokom putovanja Kinom i zvaničnih razgovora doznali a i mogli vidjeti, prisutna je zagađenost koja ide uz industrijalizaciju, kao i migracije iz nerazvijenih seoskih područja u razvijena gradska.

Svi građani Kine ne uživaju podjednako u blagodetima razvoja i industrijalizacije, kao, uostalom, ni bilo gdje u svijetu. Tehnološke inovacije kojima smo svjedočili prevashodno u medijskoj industriji sigurno nisu dostupna seljacima u najsiromašnijim provincijama. Šta im je, ipak, dostupno? Dostupna je ideja jedinstva. Podizanje zastave koje slijedi dnevnu putanju Sunca simbolizira svakodnevno rađanje jedinstvene Kine, Kine svih Kineza.

Dnevno obnavljana ceremonija uspostavljanja nezavisnosti podsjeća Kineze na vremena nesloge i ogromnih žrtava koje su pale zbog toga. Ispod zastave o kojoj brižljivo brinu dobro ustrojeni soldati svi su isti. Pod istom zastavom. Riječ je o manifestaciji patriotizma i respekta prema domovini koja poručuje sljedeće: Ako se nešto i mijenja u Kini, to je zato da bi i dalje ostalo isto.

FENA/fb