Kad djetetu date pametni telefon, to je isto kao da ste mu dali gram kokaina!

Happy children using smartphones sitting on the grass. Brothers and sister.
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pametni mobilni telefoni osvojili su posljednjih godina čovječanstvo i postali satavni dio života ljudi, ali i djece.

Naučnici i ljekari došli su do poražavajućih saznanja da smartphone mobiteli osim što drastično mijenjaju svijet i društvo, pogubno djeluju i na djecu i to na način koji niko nije očekivao.

Oni tvrde da kad pametni telefon date u ruke svojoj djeci to je kao da ste im dali gram kokaina. Tvrde da se stvara ista ovisnost kao što je ovisnost od droge ili alkohola. Iako pruža mogućnost da budete hiper-povezani, davanje pametnog telefona djeci može da proizvede veoma štetne efekte.

Vrhunski stručnjak za bolesti ovisnosti Mandy Saligari je 2017. godine sugerisala da kada djetetu date pametni telefon to je kao da mu „dajete gram kokaina“.

Ona je objasnila da Snapchat i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju zavisnosti kod tinejdžera kao droga i alkohol.

Kao rezultat, imamo tinejdžere koje treba liječiti. Saligari je rekla da se vrijeme provedeno ispred ekrana mobilnih telefona često zanemaruje kao potencijalno sredstvo izazivanja zavisnosti kod mladih i da treba hitno preduzeti mjere protiv ove zavisnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=LTYIbkCcUtw

“Uvijek kažem ljudima, kada djetetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete flašu vina ili gram kokaina”, rekla je i dodala:

„Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima nego drogi i alkoholu kada djeluju na iste moždane impulse?“, upitala je Saligari.

Ona je naglasila da roditelji više ne mogu da kontrolišu svoju djecu kada je u pitanju upotreba mobilnog telefona.

Istraživanja pokazuju da 4 od 10 roditelja ne uspijeva da spriječi svoju djecu da koriste smartphone. I čini se da se stvari pogoršavaju, jer čak i mlađa djeca, do šest godina, izuzetno dobro upravljaju tabletom ili mobilnim telefonom.

Saligari tvrdi da je najbolji način za sprječavanje i suzbijanje zavisnosti od mobilnih telefona uvođenje strogih pravila, i kod kuće i u školi. Ovaj program se naziva “pametna anestezija” i zahtjeva upotrebu mobilnog telefona samo kad je to potrebno.

Sigurno jer da će se djeca i tinejdžeri u početku buniti i prolaziti krizu sličnu bilo kojem ovisniku, al roditelji trebaju daostanu dosljedni i vrlo čvrsti i ne popuštaju, uprkos plakanju i moljenju dece. Jedino tako možete spasiti djetinjstvo svog sina ili kćeri!

S obzirom na to da prosječno američko domaćinstvo gleda televiziju gotovo devet sati dnevno, čini se da se svi u određenoj mjeri suočavaju sa zavisnošću od tehnologije.

Saligari, koja vodi kliniku u Londonu, rekla je da oko dvije trećine njenih pacijenata ima između 16 i 20 godina i da traže liječenje od zavisnosti. Primijetila je „dramatično povećanje“ još prIJe deset godina kada su mnogi njeni pacijenti bili još mlađi.

„Mnogo mojih pacijenata su dJevojčice od 13 i 14 godina koje su se upustile u seksting i koje to opisuju kao „sasvim normalnu stvar “, napomenula je Saligari.

Seksting je nasilje koje ima seksualne konotacije. Seksualno online uznemiravanje se najčešće dešava kada dJeca žele da zadive simpatiju, kada ih prijatelji pritiskaju ili nagovaraju da to uradi ili kao odgovor na seksualnu poruku.

Povećanje „sekstinga“ direktno je povezano sa ustaljenom praksom korištenja mobilnog telefona za slanje razgolićenih fotografija.

To postaje ‘pogrešno’ samo ukoliko roditelj sazna, objasnila je Saligari. Ako djecu nauče samopoštovanju, manja je vjeroatnoća da će se na taj način eksploatisati“, rekla je ona. “To je pitanje samopoštovanja i pitanje identiteta”.

Kurir.rs | Stopautismvirtual

GODISNJICA
MARKETING