Kad hobi postane posao: Penzioner u Artvinu pravi drvena remek-djela

22
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Penzioner Jusuf (Yusuf) Bekci drvorezbarstvom se počeo baviti iz hobija, ali unikatnošću svojih djela je privukao toliko pažnje da sada i pristojno zarađuje od tog posla.

Nakon što je penzionisan 2011. godine, Bekci iz Artvina preuredio je podrum svoje porodične kuće u radionicu u kojoj je počeo da obrađuje drvo. Bivši radnik bakrorezačke firme Bekci je brzo shvatio da ima talenta za obradu drveta i pravljenje suvenira i maketa.

Makete automobila

Sve više je slobodnog vremena provodio u radionici, a dobar glas o njegovim drvorezbarskim proizvodima se brzo proširio u regiji i počeo je praviti po narudžbi sve brojnijih mušterija.

ČITAJ JOŠ:  MERHAMET ZENICA: Zajedničkim snagama pomozimo da socijalno ugroženi građani isposte ramazan

Bekci je rekao da je od mladosti imao interesovanje za rezbarski zanat, ali da nije imao dovoljno vremena da se ozbiljnije pozabavi tim hobijem.

– Uredio sam radionicu na površini od 15-20 kvadrata i počeo da pravim makete sopstvenim sredstvima. Prvo sam počeo da pravim makete automobila. Nastavio sam da pravim modele raznih građevinskih mašina kao što su buldožeri i grederi – rekao je Bekci.

Makete i suveniri

On preferira obradu drveta trešnje, oraha i duda, a prodaju je počeo kada nakon što je vidio da interes raste i kada su neke institucije i nevladine organizacije tražile da im izrađuje makete.

ČITAJ JOŠ:  Čedomiru Jovanoviću grupa mladića razbila automobil

– To mi je ekonomski dosta pomoglo. U penziji sam i prodajom dodatno zarađujem za lagodniji život porodice – rekao je Bekci.

Ističući kako drvorezbarstvo iziskuje mnogo ljubavi, strpljenja i truda, Bekci je kazao da neke modele sastavlja od 600 dijelova te je dodao da pohvale koje dobija mu pričinjavaju satisfakciju i daju motiv da nastavi, baš koliko mu to daje i finansijski segment zarade.

– U ovoj maloj radionici pravim različite makete i suvenire. Osim maketa građevinskih mašina, napravio sam i maketu Eiffelovog tornja. Pravim i razne suvenire kao što su sanke, minijature, male korpe. Ima proizvoda koje sam pravio 15 dana, neke za mjesec, a neki za 1,5 mjesec. Ovaj posao mi pričinjava zadovoljstvo i ispunjava me – rekao je Bekci.

ČITAJ JOŠ:  Džaferović, Komšić i Dodik stalno će komunicirati video-linkom tokom pandemije
GODISNJICA
MARKETING