Kad ih jedete zajedno daju najviše nutritivnih vrijednosti: Ovo su najzdravije kombinacije namirnica

b0bed7f5d4b59093196ba21bce089a34

Toliko puta do sada slušali smo koje su to namirnice koje nikako ne smijemo jesti zajedno. Sada je vrijeme da saznate koja nam to hrana, u kombinaciji, daje najviše nutritivnih vrijednosti.

Idealne kombinacije namirnica:

Kuhano jaje i salata

Masnoće iz žumanca pomažu tijelu da bolje apsorbira antioksidanse iz povrća, navodi se u jednoj američkoj studiji. Stoga je savjet da uz salatu obavezno pojedete i jaje i obrnuto.

Krompirići i povrće

Kombiniranje manje i više nutritivnih namirnica pomaže nam da se duže pridržavamo zdravog načina prehrane, kažu naučnici. Zato, ukoliko se odlučite na pomfrit, naručite neko povrće uz to, poput paprike ili paradajza.

Bademi i jogurt

Vitamin D ima brojne zdravstvene benefite, uključujući zdravlje kostiju, jačanje imunološkog sistema i popravljanje raspoloženja.

Jogurt je najbolje kombinirati s oraščastim voćkama, jer masti iz jogurta potpomažu apsorpciju vitamina iz oraščastih plodova i to za 32 posto.

Maslinovo ulje i kelj

Povrće je prepuno vitamina, ali organizmu su potrebne i masti, kako bi apsorbiralo sve te vitamine. Međutim, iako su zdrave masti iz maslinovog ulja preporučljive, ipak smanjite s konzumiranjem ovog ulja, naročito ukoliko vodite računa o kilogramima.

Sardine i španat

Masna riba bogata je vitaminom D, dok je španat prepun magnezija I željeza. Magnezij pomaže u apsorpciji vitamina D, te je jasno zašto je ova kombinacija preporučljiva.

Kurkuma i crni biber

Ova kombinacija pomaže tijelu da bolje apsorbira antikancerogena dejstva kurkume. Pritom, nije teško kobinirati ova dva začina, koja se mogu koristiti u svakom jelu.

Paradajz sok i španat

Paradajz je odličan izvor vitamina C, a u kombinaciji sa špinatom, tijelo koristi sve benefite obje namirnice.

Prethodni članakBeogradski student objasnio: Zašto od korone postajemo zaboravni?
Sljedeći članakFudbal u BiH: Gazili igrača dok je ležao, trener ne pamti ovakve scene