Portal 072info

KAD IZGUBITE TELEFON: Evo šta učiniti da vam ne bude otet Fejsbuk, e-mail…

Iznenađujuće veliki broj vlasnika ne zaključava svoj pametni telefon, odnosno ne namješta šifru za pristup funkcijama telefona nakon određenog perioda neaktivnosti. Ne čini to više od četvrtine ispitanih u istraživanju koje je provedeno na kalifornijskom Berkeleyu zajedno s Googleom.

Kao najčešći razlog za nezaključavanje ispitanici su naveli da im se ne da gubiti vrijeme na unošenje šifre svaki put kad žele koristiti pametni telefon, a istraživanje je pokazalo da je to nije malo vremena – stalno zaključavanje i otključavanje telefona oduzima u prosjeku čak sat vremena mjesečno.
Kao drugi razlog naveden je strah da eventualni pošteni nalazač telefona neće moći doći do kontakata koji bi mu pomogli da pronađe vlasnika telefona.

Međutim, bez obzira na to, upozoravaju, svejedno biste trebali zaključavati pametni telefon jer na njemu korisnici uglavnom ostaju prijavljeni na e-mail, društvene mreže i brojne aplikacije koje koriste.

Zamislite da izgubite telefon, a onaj u čijim je rukama pritiskom na jednu tipku ima pristup vašem e-mailu ili Facebooku!

A uz pomoć e-maila moguće je izmijeniti šifre na mnogim drugim servisima koje koristite i prije nego što shvatite šta se dogodilo, nepošteni nalazač ili lopov može vam nanijeti poveliku štetu.

Čak i ako nemate pametni telefon, zaštitite pristup SIM kartici PIN-om barem kako biste onemogućili pristup svojim kontaktima.

24sata.hr

Podijelite članak