KAD KUPUJETE LUBENICU: Ovako ćete znati da li je dobra ili nije! Jednostavno je…

KAD KUPUJETE LUBENICU: Ovako ćete znati da li je dobra ili nije! Jednostavno je…

Lubenica prerezana napola koja služi kao reklama u trgovinama nikada ne bi trebala biti jedino mjerilo za kupovinu čitave lubenice.

U ljetnoj sezoni omiljena na stolu brojnih je osvježavajuća i zdrava lubenica koja je sastavni dio ponude brojnih trgovina. I dok izvana omiljena lopta izgleda svježe često se dogodi da nas nakon kupovine i rezanja sadržaj potpuno razočara. Otkrivamo kako izbjeći greške pri odabiru lubenice i kako prepoznati svježu

Lubenica prerezana napola koja služi kao ogledni primjerak u trgovinama nikada ne bi trebala biti jedino mjerilo za kupovinu čitave lubenice.

Naime neupućenost u osnovne karakteristike svježe i zrele lubenice nerijetko završi razočarenjem nakon što je donesemo kući i isprobamo sadržaj. No uz nekoliko pravila lako ćete među gomilom zelenih lopti pronaći onu sočnog sadržaja:

1. Šare na lubenici odaju njenu starost, stoga uvijek birajte onu sa svjetlijim šarama jer takve su zrelije i samim time ukusnije i sočnije. Osim toga strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji treba biti žute boje, bijela pak ili svijetlozelena boja znak su nedovoljno zrelog ploda.

2. Obratite pažnju na težinu lubenice, ukoliko je za veličinu neočekivano lagana znači kako je njen sadržaj suh i nema dovoljno soka.

3. Ukoliko lubenica ima peteljku i ona vam može biti mjerilo svježine, naime zavinuta peteljka znak je zrelog i svježeg sadržaja.

4. Zvuk sočne lubenice treba biti zvonolik, stoga je uzmite u ruke i člankom prsta kuckajte po njoj sa svih strana, ukoliko je zvuk tup to nije dobar znak kada je riječ o svježini i ukusu lubenice.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE