Kad lekcije presele na internet i tv: Zavirili smo iza kulisa BHRT-ove “Domaće zadaće”

Podijelite vijest

Zbog novonastale situacije i vanrednih okolnosti u državi Radiotelevizija Bosne i Hercegovine od sredine marta emituje emisije “Domaća zadaća” i “Domaća zadaća Specijal”, što je dodatni program za sve učenike koji zbog pandemije koronavirusa nastavu pohađaju preko internetskih platformi. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Pandemija koronavirusa zatvorila je vrata osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini pa su lekcije iz učionica i klupa preselile na Skype, Zoom, Google Classroom i slične platforme. Osim toga, pokrenut je i poseban projekt na BHRT-u, preko kojeg učenici svaki dan mogu pratiti zanimljive lekcije uz svoje profesore. Jedan od implementatora “Domaće zadaće Specijal” je Vedran Zubić, profesor geografije iz Gimnazije Dobrinja, koji već u početku razgovora za Klix.ba objašnjava kako je situacija trenutno veoma dobra.

“Djeca redovno prijavljuju prisustvo preko interneta, komuniciraju s nama na različite načine. Za sada su se poprilično dobro akomodirali, sve to veoma dobro funkcioniše. Ali mislim da je važno naglasiti i da je Kanton Sarajevo već 2018. i 2019. imao nekoliko proba s ovakvim pristupom, tako da se može reći da smo u cijelu ovu priču ušli s nekim iskustvom i praksom”, objašnjava Zubić.

Ovaj oblik nastave mogao bi se nastaviti do kraja školske godine, objašnjava naš sagovornik. Upravo je zbog toga važno da se nastavnički kadar što prije navikne na novonastalu situaciju i uslove predavanja. No uprkos svemu, Zubić ističe kako je izrazito zadovoljan radom svojih kolega, kako zbog rada na televiziji tako i zbog online predavanja, te kako je siguran da će im ovo iskustvo svima umnogome koristiti u budućnosti.

“Naravno, profesori su iskočili iz svoje rutine, u svemu ovome ima i treme. Naprimjer, teško se skoncentrisati i pričati u tri-četiri kamere. Neobično je kada mi pokazuju u koju kameru trebam gledati, a usput trebamo ostati skoncentrisani kako ne bismo pogriješili kad pričamo. Uz sve to, iz produkcije nas mole da ne prekidamo priču, kako bi što lakše uredili video u montaži. A opet, ispred vas nisu djeca kojoj nešto govorite, kao što ste navikli, nego govorite kamerama”, objašnjava.

Zubić je zadovoljan uspjehom svojih kolega (Foto: D. S./Klix.ba) Zubić je zadovoljan uspjehom svojih kolega

Dodaje kako situacija nije idealna, ali i kako je važno da profesori naviknu na ovakve stvari, jer bi one mogle napraviti neke promjene u nastavnom procesu jednom kada se pandemija koronavirusa okonča.

“Vizualizacija svakako sve više dolazi do izražaja, a ovaj način djelovanja u budućnosti bi se mogao koristiti kao odlična podrška klasičnoj nastavi. Mislim da ne bi bilo loše da se, kad se vanredno stanje okonča, ova praksa nastavi ponavljati nekoliko dana godišnje, čisto radi vježbe. To bi pogotovo bilo dobro praktikovati u okolnostima kada je djeci bolje da ostanu u kućama. Naprimjer, kada vani padne veći snijeg ili poraste nivo zagađenja zraka, kada je pretoplo…”, govori Zubić.

Ipak, akcent stavlja na činjenicu da se nastava neće i ne treba mnogo mijenjati, jer su profesori i nastavnici upravo u ovim okolnostima shvatili kolika je zapravo važnost direktnog kontakta profesora i učenika. Osim što komentariše online nastavu, osvrće se i na program BHRT-a koji se emituje svaki radni dan, kazavši kako bi čak i taj program mogao napraviti promjene u svakodnevnom nastavnom procesu.

BHRT svaki dan emituje BHRT svaki dan emituje “Domaću zadaću” i “Domaću zadaću Specijal”

“Neke lekcije bi se mogle snimiti, recimo da traju 15 minuta. Zatim bismo dali prostora učenicima da razmišljaju i pričaju o tome šta su vidjeli i čuli. Ali opet, o takvim idejama se može razgovarati i kasnije. Ono što je važno jeste da se profesori i nastavnici odlično snalaze u novim okolnostima. Svjesni smo da se ne može sve uraditi preko noći, pred nama je još zadataka i detalja koje treba usavršiti. Ali krenuli smo postepeno”, objašnjava.

Profesori se trebaju truditi da opuste i upute učenike, kao i da održavaju stalni kontakt s njima. Važno je, kaže Zubić, da im se objasni da vrijeme u izolaciji trebaju koristiti za druženje s roditeljima i obavljanje stvari za koje inače nemaju vremena. Isto tako je važno i da im nastavnici ne gomilaju obaveze.

“Moramo ih pohvaliti, podsjećati da svijet neće stati ako ne bude sve završeno na vrijeme, ako nema ocjena, ako neke lekcije ne budu završene kao inače… Sve je to vrlo važno u ovim okolnostima. Ali, svaki profesor ima svoje metode i svi vrlo dobro rukovode situacijom u kojoj su se našli”, objasnio je Zubić dodavši kako ne izbjegava spomenuti pandemiju koronavirusa u svojim lekcijama, jer želi da njegovi učenici budu upućeni u to šta se dešava u svijetu i kako sve to utječe na privredu, ekonomiju i druge stvari.

“Online nastava i emitovanje lekcija mogu napraviti promjene u obrazovanju”

Na koncu, Zubić zaključuje razgovor kazavši kako se upravo iz kriznih situacija rađaju najbolja rješenja.

“Naprimjer, o obrazovanju se ne bi govorilo da se nisu spomenuli PISA testovi, o online časovima i emitovanju lekcija ne bi bilo govora da nije pandemije koronavirusa. Dakle, svjesni smo da bez komplikacija i problema ne bi bilo neke veće reakcije i promjene. Ali, mislim da se kolege odlično snalaze u novim zadacima i ponosan sam na sve što smo do sada uspjeli odraditi”, raspoloženo je zaključio Zubić.

Klix.ba


Podijelite vijest