Portal 072info

Kad naučite ove cake, teško da vam neka biljka neće uspjeti

Primjerice, kad sljedeći put skuhate špagete, ohladite tu vodu punu nutrijenata, pa zalijte biljke koje će tako dobiti prirodno ‘gnojivo’. Plastičnim žlicama tjerajte mačke iz vrta…

Stavite stiropor u veliku teglu i dodajte zemlje kako biste poboljšali drenažu i olakšali kretanje vode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sačuvajte pepeo od drvenog roštilja! Pospite ga po površini zemlje u koju ćete saditi i grabljama ravnomjerno rasporedite. Pepeo drveta ima kalija, kalcija, forsfora i magnezija, pa će potaknuti snažan rast korijena i stabljike.

Koristite ljuske od jaja kako biste odvratitli štetočine i obogatili tlo kalcijem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vodu od kuhanja jaja, krumpira, špinata, tjestenine ne bacajte! Kada se ohladi njome zalijevajte biljke koje će tako dobiti nutrijente iz hrane.

Potopite sjeme rajčica preko noći u hladni čaj od kamilice prije sadnje kako biste olakšali proklijavanje i spriječili stvaranje gljivica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mlijeko sjajno funkcionira kao gnojivo i protiv gljivica. Možete koristiti novo ili ono kojem je istekao rok. Pomiješajte ga s vodom u omjeru 50-50. Stavite mješavinu u bocu s raspršivačem i pošpricajte biljku, neka se mlijeko samo upije u listove. Imajte na umu da neke biljke, poput rajčica, mogu razviti gljivična oboljenja ako gnojivo predugo ostane na listovima. Ako je to slučaj, lagano obrišite mokrom krpom ili pošpricajte vodom.

Posadite vrh ananasa u lonac kako bi izrastao novi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gorka sol dobra je kao gnojivo za biljke. Biljka će ljepše rasti ako je jednom mjesečno zalijete mješavinom koju dobijete od 2 žličice soli s 4 litre vode.

Stare sjemenke možete koristiti ako prođu ovaj test – stavite 10 sjemenki na vlažni papirnati ručnik, stavite ih u prozirnu vrećicu, označite datumom i zalijepite. Pratite koliko će sjemenki proklijati. Pomnožite taj broj s deset kako biste izračunali postotak uspješnosti proklijavanja. Više od 70 posto prolazi. Ako je između 40 i 60, zasadite sjeme vrlo gusto. Ispod 40 posto, bolje je kupiti novo sjeme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uzgojite sadnicu u limunovoj kori umjesto u klasičnoj posudi kako biste dobili jaču biljku, koja će ljepše cvjetati i imati duži vijek trajanja. Prepolovite limun, očistite unutrašnjost kore i izbušite malu rupu na dnu za odvodnju, a zatim posadite sjeme kao i inače. Kada dođe vrijeme sadnje, možete koru posaditi zajedno sa sadnicom.

Razmnožite ruže stavljanjem reznice u manji krumpir prije sadnje, koji reznicu održava vlažnom dok ne izraste korijen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako bi osigurali da mačke ne koriste vaš vrt kao WC, zaštitite biljke plastičnim vilicama zabijenima u zemlju.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME