Portal 072info

Kad si dobar s ministrom: Kako zaraditi dodatnih 25.000 maraka godišnje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz federalnog budžeta u toku prošle godine, na ime rada u komisijama, iz budžeta FBiH je isplaćeno više od 1,7 miliona maraka. Do ovog podatka se lako može doći ako se saberu troškovi rada komisija koje su evidentirali federalni revizori, kontrolišući rad Vlade i ministarstava FBiH.

Jedino ministarstvo koje, prema revizorskim izvještajima nije imalo troškova po ovom osnovu je ono zaduženo za poduzetništvo i obrt.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, više od 90 posto spomenutog iznosa, odnosno više od 1,5 miliona maraka utrošila su samo tri ministarstva.

163 komisije

Na ovoj listi prednjači Ministarstvo zdravstva, koje je članovima komisija na ime naknada isplatilo 766.000 maraka. Slijedi Ministarstvo pravde koje je isplatilo 450.000 KM, te Ministarstvo prostornog uređenja sa isplaćenih 413.000 maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sva ostala ministarstva, uključujući Vladu FBiH kao poseban organ, na rad komisija potrošili su zajedno oko 250.000 KM. 

Ministarstvo zdravstva je najviše novca, oko dvije trećine, potrošilo na rad komisijija za polaganje specijalističkih i stručnih ispita. Za polaganje specijalističkih ispita, koje se formiraju za svakog kandidata posebno, potrošeno je blizu 280.000 maraka. Ukupno su formirane 163 komisija. Za svaki ispit predsjednik komisije je dobijao 250 KM, članovi komisije po 200 maraka, a sekretari po 50 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image

Za naknade za rad u komisijama za polaganje stručnih ispita, koje su formirane 2017. godine, a kojih ima 10, predsjednik je dobijao 40 maraka po ispitaniku, članovi po 30 maraka, a sekretari po 15 KM za svakog kandidata koji je izašao na ispit.

Upravo se na osnovu članstva u komisijama može jasno vidjeti ko je protekle godine bio miljenik ministra Vjekoslava Mandića, koji je imenovao članove. Naime, osoba zaposlena na poziciji savjetnika ministra za poslove farmaceutike u toku prošle godine, zahvaljujući članstvu u devet komisija, inkasirala je na ime naknada ukupno 28.305 maraka za 12 mjeseci. Ilustracije radi, osim ovih naknada, za rad na poziciji savjetnika toj osobi je isplaćeno još i 28.636 maraka na ime neto plaće. Tome treba dodati i još oko 3.000 maraka na ime toplog obroka, troškova prevoza i regresa, što znači da je savjetnik “na ruke” mjesečno dobijao oko 5.000 KM iz budžeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tek nešto slabije je “prošla” osoba zaposlena na mjestu stručnog savjetnika za specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika. Ovoj osobi je na ime naknada za učešće u radu komisija isplaćeno 21.730 KM u toku prošle godine, što je čak i više od iznosa neto plaće koju je ova osoba dobila u 2019. Naime, kakao su revizori utvrdili, ovaj savjetnik je prošle godine, kao plaću, taradio 17.815. KM. Dodajući i ovoj osobi oko 3.000 KM za topli obrok, prevoz i regres, lako se izračuna da je zarađivala oko 3.500 KM mjesečno.

K’o šiša listu

Sličnu situaciju revizori su zatekli i u Ministarstvu pravde FBiH, koje je za rad komisija potrošilo 450.000 maraka. Ovaj iznos je potrošen na rad ukupno 32 komisije. Međutim, revizori su utvrdili da su pojedine komisije formirane, iako u djelokrug njihovog rada spadaju redovni poslovi Ministarstva. Osim toga, propisima je regulisano da će administrativnu podršku radu komisija pružati službenici Ministarstva u okviru svog uobičajenog posla. Međutim, uposlenicima Ministarstva koji su radili na ovim poslovima su isplaćivane naknade, a revizori su utvrdili da su pojedini službenici na ovaj način dodatno zarađivali i do 8.000 maraka godišnje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image
image

Ništa bolje stanje nije zatečeno ni u Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, koje je za rad komisija potrošilo 413.000 maraka. Više od polovine ovog iznosa potrošeno je na rad stručnih odbora za ocjenu ispravnosti građevinske dokumentacije, blizu 267.000 maraka. U ova dva odbora imenovano je ukupno devet članova, i to šest vanjskih stručnjaka, te tri uposlenika Ministarstva. Zanimljivo je da se vanjski stručnjaci biraju sa posebno formirane liste eksperata, na kojoj se nalaze ukupno 54 imena. Međutim, iz godine u godinu, utvrdili su revizori, u radu ovih odbora učestvuje šest istih ljudi. 

U ovom ministarstvu zabilježen je i rekorder po broju članstava u komisijama. U izvještaju za 2018. godinu revizori su otkrili da je jedna osoba bila angažovana u nevjerovatnih49 komisija. Ovaj uposlenik je zahvaljujući radu u komisijama, mimo redovne plaće, zaradio još 27.000 maraka u toku 2018. Osim njega, još devet uposlenika Ministarstva je bilo angažovano u više od 10 komisija, utvrdili su revizori, ne navodeći koliko su godišnje zarađivali zahvaljujući tome što su “dobri” sa ministrom Josipom Martićem, koji imenuje članove komisija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image

Osim ovih pojedinih zamjerki, revizori su u izvještajima naveli i niz generalnih ocjena, koje važe za gotofvo sva ministarstva. Jedna od njih je da se za rad u komisijama angažuju uposlenici ministarstava, koji obavljaju iste poslove koje su im i inače u opisu radnog mjesta za šta dobijaju redovnu platu. Slučajno ili ne, iz godine u godinu se ponavljaju primjedbe da je izbor članova komisija nedovoljno jasno definisan, što ostavlja prostor za nepravilnosti prilikom imenovanja. Napokon, vrlo često se članstvo u komisijama ne tretira kao dodatno zaposlenje, tako da se na naknade zarađene na ovaj način ne plaćaju propisani porezi i doprinosi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)