Kada će BiH u Evropsku uniju

thumbs b c 455793de01425e1c891ee4585e112a23

Pred europskim parlamentarcima uskoro će se naći novi izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem se ponovno pozivaju lideri u državi da počnu raditi svoj posao na ispunjavanju uvjeta za stjecanje kandidatskog statusa.  Izvjestitelj Europskog parlamenta, Paulo Rangel, potvrdio je za N1 da su, osim ključna tri zakona iz oblasti pravosuđa, javnih nabavki i sukoba interesa, među uvjetima i određeni iskorak u izbornom procesu.  Dok vlast ponovno obećava, opozicija poručuje da je BiH zarobljena u raljama sitnih političkih interesa, zbog čega je u blokadi godinama.

Reforme, učinkovitost, vladavina prava, transparentnost… Ukratko se mogu sažeti očekivanja od bh. vlasti, navedena u Nacrtu Izvješća Europskoga parlamenta o BiH.
Ukoliko se načini vidan napredak u većem dijelu 14 prioriteta, naša zemlja može očekivati i kandidatski status. Izvjestitelj Paulo Rangel, ekskluzivno za N1, podsjeća na zadaću datu bh. liderima…

“Rekao bih da ako se postigne napredak po pitanjima pravosuđa, javnih nabavki, sukoba interesa, a rekao bih i nešto napretka u izbornom procesu, da će to biti jako cijenjeno i da bi bilo veliki korak ka kandidatskom statusu”.

Još nedavno, najistaknutiji dužnosnici obećavali su usvajanje do kraja prošle godine, no do toga nije došlo. Obećanja ponovno stižu, ali i samohvalisanje… Zoran Tegetlija je prigrlio zasluge u činjenici da je Brisel prvi puta objelodanio ovu godinu kao datum kada BiH može dobiti kandidatski status.

“Mnoge stvari vezane za europske integracije bile su blokirane četiri, neke i 12 godina. One su odblokirane, i zato se sada govori o datumu do kojeg BiH može dobiti kandidatski status”, kaže Tegeltija.

No, status se ne poklanja, nego zarađuje, poručuje opozicija.

“Ključna poruka liderima vladajuće koalicije u BiH da moraju omogućiti da institucije počnu raditi svoj posao, da moraju provoditi zakoni, da moramo imati nezavisne institucije javne servise, pravosuđe, koje će obezbijediti punu vladavinu prava”, smatra Branislav Borenović, član Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH.

N1

Prethodni članakGubitak čula mirisa je povezan sa korona virusom, ali ne uvijek
Sljedeći članakDržava u kojoj su najbrojniji turisti gosti iz BiH