vakcine 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Dok u Republici Srpskoj najavljuju masovnu vakcinaciju, za sada nema naznaka kada će to dočekati i građani Federacije BiH. Kako kažu nadležni, to je u planu “uskoro”, ali konkretan datum ne spominju. “S obzirom na to da imamo najave o pristizanju većih količina vakcina, svakako da se može govoriti o skorijoj masovnijoj vakcinaciji. međutim, tačan datum još nije poznat i zavisit će od ritma isporuke, kao i spremnosti kantona za organizaciju masovne vakcinacije”, rečeno nam je u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Kako preciziraju, u Federaciji BiH trenutno je na raspolaganju oko 140.000 doza vakcina, od kojih se jedan dio čuva za revakcinaciju.

“Drugi dio je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana distribuiran na teren”, kazali su nam u zavodu.

Federalni premijer prošle sedmice je, podsjetimo, opet najavio ubrzanje procesda imunizacije, kazavši da vakcine koje očekuju kroz ugovore, kao i najavljene donacije omogućavaju da znatno ubrzaju imunizaciju građana.

Prema ranijim najava, u Republiku Srpsku će 15. jula stići ranije plaćene količine kineskih vakcina protiv koronavirusa, nakon čega će početi masovna imunizacija stanovništva. Iz Vlade RS je najavljeno da neće više biti ugovaranja termina. Tu mogućnost u nekim općinama građani su mogli iskorisiti već danas.