novinari 696x460 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nema naznaka kada će u Bosni i Hercegovini medijski radnici doći na red za vakcinaciju. U ovom trenutku pojedini odlaze u druge zemlje da bi se zaštitili, a krovno strukovno udruženje ogorčeno, najavljuje da će tražiti pomoć od stranih ambasada.

Iako je dobro poznato da su za vakcinisanje prirotet medicinski radnici, to u Bosni i Hercegovini nije slučaj ili je barem deplasirano o tome govoriti dok još ne znamo kad će vakcine stići. A da nisu stigle kao donacija i odraz tuđe dobre volje. Iako bi novinari, kao i drugi medijski radnici, također, trebali biti na listi prioriteta – i o tome je, kako stvari stoje, neumijesno govoriti. Ali ipak hoćemo, jer su životi u pitanju. Vlasti u Bosni i Hercegovini su krajnje nesposobne, kategorična je generalna sekretarka BH Novinara Borka Rudić.

“Stavljanje novinara na prioritetnu listu jeste pozitivan pomak. Ali to ne znači ništa sve do onog trenutka dok se novinari ne počnu vakcinisati”, ocjenjuje Rudić.

Među umrlima, sve su češće imena novinara i novinarki. Ovo strukovno udruženje molbom će se obratiti ambasadama nekoliko stranih država u BiH, da doniraju vakcine.

“Smatram da je ovo projektovani haos, a novinari su žrtve svega, oni svakodnevno idu na radne zadatke i pokušavaju edukovati građane, dati im neku nadu u ovom teškom vremenu. Nažalost, to niko ne cijeni”, ističe Rudić.

Rijetki su primjeri poput novinara Slađana Tomića, koji se – zahvaljujući dvojnom državljanstvu – uspio vakcinisati u susjednoj Srbiji. Ostvario je svoje pravo, no ipak govori s nelagodom jer njegove kolege, bliski prijatelji još nisu u prilici primiti vakcinu ovdje u BiH. I Tomić adresira odgovornost na domaće političare.

“Volio bih da političari u BiH odgovaraju zbog nečinjenja, ali i zbog ugrožavanja stanovništva. Imamo novi, veoma opremljen i udoban, državni zatvor, pa mislim da je šteta da takav prostor propada. Ne vidim razlog da se političari malo ne izoluju u taj veoma udoban prostor”, kaže Tomić.

Među brojnim pretpostavkama šta je to razlog stagniranja u nabavci vakcina, cirkuliraju ove: strah od zatvora zbog (ne)transparentnih javnih nabavki; politička nesposobnost i kompleksno bh. administrativno uređenje. Za to vrijeme, građani na vjetrometini virusa. Medicinski radnici na izmaku snaga. Novinari na terenu.