Kada će vlast u Federaciji BiH svoje građane i praktično ohrabriti da ljetuju u domovini

Screenshot 10 98
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Podrška domaćem turizmu važnija je nego ikad, a brojni građani neminovno će svoje ljetne godišnje odmore iskoristiti u svojoj domovini na brojnim turističkim lokacijama. To je pohvalno i potrebno i nema nikakve sumnje. Ipak, da bi sve funakcioniralo i imalo još više smisla neophodna je podrška vlasti, naravno pored verbalne i ona praktična.


Vijest da je Hrvatska zvanično za građane iz BiH uvela mjeru obavezne samoizolacije od 14 dana dana j ekomentirala i najjača stranka u BiH – SDA. Poručili su da će zbog takvog poteza samo Hrvatska imati štete te pozvali građane da godišnje odmore provedu u našoj domovini.

Nedugo nakon toga oglasio se i premijer FBiH Fadil Novalić sa sličnim pozivom i ohrabrenjem.

Ipak, pored verbalnog ohrabrenja vlast bi više doprinijela da u turističkom sektoru povuku konkretnije poteze. Radi se o segmentu koji je možda i najviše pogođen i trpi ogromne gubitke, a uz turizam trpe i brojne druge srodne grane.


Kada smo u prvoj polovini juna pitali ministricu turizma FBiH Editu Đapo da li će Federacija možda organizirati za određene kategorije stanovništva podjelu turističkih vaučera, dobili smo neuvjerljiv odgovor da postoji podrška za takvu ideju, ali da se prvo treba sačekati koliko će novca ostati u Stabilizacijskom fondu koji treba namiriti sve obaveze iz korona-zakona, pa onda uraditi rebalans budžeta.

Praktično to znači da će Federacija o eventualnim turističkim vaučerima za neke kategorije, koji bi neminovno dobro došli svima, razmišljati krajem ljeta.

Brojne zemlje u regionu, kao i drugi bh. entitet, već su krenuli u proces pomoći svojim turističkim radnicima, ali i građanima, kroz program vaučera za godišnje odmore. Na taj način svi koji dobiju subvenciju kroz vaučere na bilo kojoj turističkoj lokaciji potrošit će i znatan dio svog novca, što će se opet sve kroz poreski sistem vratiti državi, odnosno u ovom slučaju entitetu.

Stoga je potrebno da vlast ažurnije reagira i dok je vrijeme pomogne turistički sektor, jer kasnije možda bude kasno, odnosno bez značajnijeg efekta.

Klix.ba