Portal 072info

Kada ovo saznate, na onoga koji pored vas kiše više nećete gledati isto

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

kihanje

Učili su nas da pokrijemo usta kada kišemo ili kašljemo, ali nedavno istraživanje pokazalo je da tako baš i nećemo spriječiti klice od širenja kako se prije mislilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Štoviše, nova studija objavljena u Journal of Fluid Mechanics otkrila je što se točno dogodi kada klice izađu iz našeg tijela. Znanstvenici s Massachusetts Institute of Technologyja (MIT) mjerili su što se dogodi prilikom kašljanja i kihanja.

‘Ideja je bila da bolesti većinom širimo kroz veće kapljice koje padaju na druge ljude i površine’, kaže koautorica studije, dr.sc. Lydia Bourouiba, docentica s MIT-a. Prije se mislilo da veće kapljice putuju brže od manjih – i dosežu 1 metar udaljenosti, dok manje kapljice ostaju 30 do 50 cm ispred nas. Ono što su otkrili prilično je zapanjujuće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zahvaljujući tehnologiji snimanja velikih brzina, otkrili su gdje kapljice zapravo odlaze. Kada kašljete ili kišete, izbacujete dišni oblak koji se sastoji od toplog i vlažnog zraka te malo vode. Taj oblak poboljšava doseg manjih kapljica i pomaže im da putuju dalje nego što se mislilo. Veće kapljice putuju malo više nego se smatralo – dva metra od onoga koji kiše. No, male kapljice mogu se raširiti po cijeloj sobi (točnije 4 metra) i putovati dalje kroz ventilacijski sustav.

Što to znači? ‘Stavljanje ruke na usta kada kašljete ili kišete još uvijek ima smisla za zadržavanje većih kapljica, ali one manje zadržat će se u zraku još dugo nakon toga’, kaže Bourouiba. Ali nemojte paničariti, ova nova saznanja daju znanstvenicima bolje razumijevanje obrazaca prijenosa klica – no to ne znači da trebate evakuirati sobu svaki put kada netko kihne. Bourouiba ipak preporučuje često pranje ruku i čišćenje površina koje mogu biti zaražene klicama, i očito, pobrinite se da pokrijete nos i usta kada kišete u ovoj sezoni alergija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

net.hr

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME