Kada politika postane bitnija od zdravlja: Šta je uzrok naglog širenja zaraze u Indiji

Screenshot 3 1 88
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U posljednjih nekoliko sedmica Indija je ponovo dospjela u fokus svjetske javnosti. Nažalost, ovaj put po izuzetno lošim vijestima. Broj zaraženih broji se u stotinama hiljada, a bolnice se već odavno suočavaju s nestašicom opreme i kisika.

Iako je Indija od početka pandemije, a naročito u periodu početka masovnije imunizacije, važila za državu koja će na određeni način “spasiti” svijet, stvari su vrlo brzo izmakle kontroli. Umjesto “spašavanja” svijeta, u ovim trenucima svijet mora spašavati Indiju.

Prema posljednjem izvještaju, država je zabilježila 386.452 novozaraženih, a u ovom trenutku Indija ima više od 3,2 miliona aktivnih slučajeva. Kada govorimo o preminulim, situacija u Indiji se pogoršava iz dana u dan te je od početka pandemije pa do danas zabilježeno više od 208.000 smrtnih slučajeva.

Kretanje broja zaraženih u Indiji (Foto:Our World in Data)
Kretanje broja zaraženih u Indiji (Foto:Our World in Data)

Iako situacija djeluje kao da je Indija naglo izgubila kontrolu nad virusom te da je nova varijanta koja se sve češće spominje glavni razlog bržeg širenja zaraze, postoji i nekoliko drugih okolnosti koje su prouzrokovale upravo ovakvu situaciju u jednoj od najmnogobrojnijih država svijeta.

Politička bahatost i neznanje

Prije svega, brojni stručnjaci su saglasni da Indija nije pružila najbolji odgovor na prvi val koronavirusa, koji je svoj vrhunac imao u septembru prošle godine.

Od tog perioda, Indija je počela ublažavati mjere, a sam zdravstveni sistem, odnosno zdravstveni zvaničnici nisu ozbiljno shvatili priče o eventualnoj mogućnosti ponovnog širenja virusa.

Iako su indijski stručnjaci procijenili kako je za manji broj zaraženih “krivac” kolektivni imunitet, takva razmišljanja djelovala su prilično neozbiljno. Uzevši u obzir sve statističke pokazatelje, Indija je nakon okončanja prvog vala bila miljama udaljena od kolektivnog imuniteta.

Osim toga, epidemiološke mjere doprinijele su smanjenju zaraze u bogatijim dijelovima i gradovima, dok je prvi val znatno više pogodio siromašnije dijelove države.

Broj smrtnih slučajeva u Indiji (Foto:Our World in Data)
Broj smrtnih slučajeva u Indiji (Foto:Our World in Data)

Drugi problem koji je pogodio Indiju jeste ponašanje političkih zvaničnika tokom trajanja pandemije, od kojih se naročito izdvaja ponašanje indijskog premijera Narendra Modija, kojeg bijesni stanovnici sve više počinju nazivati “ubicom vlastitog naroda”.

Naime, nakon što je Indija u januaru pokrenula nešto masovniju imunizaciju stanovnika, Modi je slavodobitno izjavio kako je indijski narod pobijedio pandemiju.

Trijumfalističke izjave dovele su do toga da u februaru ove godine indijski zvaničnici u potpunosti ukinu većinu epidemioloških mjera, što će brojni nazvati “epidemiološkim samoubistvom” u državi kakva je Indija.

Premijer Indije Narendra Modi (Foto: EPA-EFE)
Premijer Indije Narendra Modi (Foto: EPA-EFE)

Osim ukidanja epidemioloških mjera, Modi je napravio niz drugih kobnih grešaka koje su mnogi definirali kao političku nezainteresovanost, bahatost i nesposobnost.

Prije svega, Indijci Modiju zamjeraju činjenicu da se tokom trajanja epidemije u potpunosti odbijao savjetovati s epidemiolozima o donošenju novih mjera. Komunikacija između Modija i drugih zvaničnika te zdravstvenog sektora također je svedena na minimum, što je doprinijelo tome da Indija nije na najbolji način iskoristila pauzu između dva vala pandemije da Indiju opskrbi opremom.

Također, od početka procesa masovne imunizacije, premijer Modi je mnogo više pažnje posvetio organizaciji izvoza vakcina putem Covax sistema, umjesto vakcinaciji vlastitog stanovništva, što je jasno pokazalo kako je u ovom trenutku mnogo bitniji profit nego zdravlje građana.

Krajem marta i početkom aprila u Indiji su organizovani lokalni izbori u četiri države. Na izborima je učestvovala i Modijeva Indijska narodna partija koja slovi za najmasovniju političku organizaciju u državi. Da bi stekao još veće povjerenje građana, Modi je u periodu političke kampanje dozvolio masovna politička okupljanja bez fizičke distance.

Predizborni skupovi održani bez fizičke distance (Foto: EPA-EFE)
Predizborni skupovi održani bez fizičke distance (Foto: EPA-EFE)

Da bi stekao još veće povjerenje hinduističke zajednice u Indiji, Modi je dozvolio održavanje hinduističkog festivala u Haridwaru, tačnije na rijeci Ganges, koji okuplja milione vjernika.

Pored evidentnih grešaka Modija, indijsko stanovništvo stoljećima se bori i s brojnim nadriljekarima koji među građanima, naročito siromašnim stanovništvom, imaju znatno veći utjecaj nego ljekari i savremena medicina.

Lokalni moćnici, ujedno i članovi Modijeve stranke, savjetovali su stanovništvu da se posveti alternativnim metodama liječenja koronavirusa.

Hinduistički obred koji je odobrio indijski premijer (Foto: EPA-EFE)
Hinduistički obred koji je odobrio indijski premijer (Foto: EPA-EFE)

Umjesto propisanih ljekova, zvaničnici su stanovništvu savjetovali vježbanje joge i korištenje kravljeg urina kao sredstva za dezinfekciju.

Nestašica kisika i pomoć drugih država

Svi navedeni događaji i nepovjerenje koje vlada u Indiji prema zvaničnoj medicini pogodovali su razvijanju novih varijanti virusa koje u ovom trenutku dominiraju Indijom.

Iako se često mogu čuti izrazi poput “dupli mutant”, u ovom trenutku naučnici ne mogu tvrditi da nove varijante, poput B.1.617 koja trenutno dominira u Indiji, izazivaju teže simptome koronavirusa.

Brojne lokacije u Indiji postale (Foto: EPA-EFE)
Brojne lokacije u Indiji postale (Foto: EPA-EFE)

Veliki problem u ovoj situaciji predstavlja i činjenica da se Indija suočava s nestašicom kisika, što se također može protumačiti kao propust vlasti koja nije na vrijeme osigurala dovoljan broj skladišta.

Tu se priča ponovo vraća na indijskog premijera koji je tokom 2020. godine obećao izgradnju 162 postrojenja za skladištenje kisika, ali do sada u Indiji postoji samo njih 52.

Situacija u bolnicama sve teža (Foto: EPA-EFE)
Situacija u bolnicama sve teža (Foto: EPA-EFE)

Umjesto konkretnog djelovanja, indijski premijer mnogo je više sklon najavama te je u trenutku kada se država bori s nestašicom kisika najavio gradnju 500 novih skladišta, što mnogi smatraju još jednim obećanjem koje premijer neće ispuniti.

U međuvremenu, 40 država svijeta ponudilo je svoju pomoć Indiji. Problemi u ovoj državi i širenje novih varijanti koronavirusa vrlo lako mogu postati globalni te su zato brojne svjetske sile odlučile poslati pomoć u vidu opreme, novca, ali i kisika koji je trenutno neophodan bolnicama u Indiji.

Iako je naglo širenje zaraze u Indiji djelovalo kao proces koji se dogodio u samo nekoliko dana, evidentno je da je tome prethodilo nekoliko katastrofalnih odluka političkih zvaničnika koji su, umjesto zdravlja stanovništva, kao prioritet izabrali profit i političku korist.