ilustracija slika februar 2021


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Predsjednik Vlade RS, Radovan Višković smatra da je opravdan zahtjev koji je uputila Termoelektrana Ugljevik za poskupljenje struje, ali da se ovo pitanje neće razmatrati do daljnjeg.

“U RS neće doći do poskupljenja struje za domaćinstva”, izjavio je danas predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Stav Vlade, ističe Višković, jeste da se u ovom momentu nisu stvorili uslovi za poskupljenje. Višković je izjavio i da je Izvršni komitet SNSD-a protiv poskupljenja električne energije za domaćinstva u RS.
Negodovanja / Odluka do kraja januara: Slijedi li poskupljenje struje u BiH

Vlada RS nije donijela inicijativu ili odluku o poskupljenju struje, navodi Višković i smatra da u ovom momentu nema prostora za to, prije svega zbog posljedica koje je prouzrokovala pandemije virusa korona.

Naveo je i da se Vlada dobrim dijelom odrekla dobiti koje Elektroprivreda treba da u budžet uplaćuje svake godine, kako bi se građani mogli lakše da prebrode posljedice pandemije.

“Onog trenutka kada se stvore uslovi, zaista treba sjesti i razgovarati o poskupljenju. Kada će to biti, to sada nije tema i ono što je najvažnije, poruka u ovom trenutku, jeste da nema poskupljenja električne energije za građane RS”, istakao je.

Višković smatra da je opravdan zahtjev koji je uputila Termoelektrana Ugljevik za poskupljenje struje, ali da se ovo pitanje neće razmatrati do daljnjeg.

“Cijeneći i situaciju koju smo imali sa padavinama u prvom mjesecu ove godine, smatramo da imamo dovoljno potencijala da taj zahtjev koji je došao iz TE Ugljevik na neki način možemo svojim unutrašnjim rezervama da nadoknadimo”, pojasnio je Višković.

Član predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da se Vlada RS, zbog potrebe privrednog razvoja, svjesno odlučila da ne povećava cijenu električne energije, čija je potrošnja smanjena usljed pandemije koronavirusa.

Dodik je napomenuo i da je cijena struje u RS najniža u Evropi.
… / Generalni direktor potvrdio: Struja će poskupjeti

“U tim okolnostima cijena proizvođačke struje je narasla i postoje objektivna potreba da cijena struje poraste, ali objektivne mjere EPRS nisu iznad objektivnih potreba stanovništva koji traži da se u ovo vrijeme krize preživi na način da ne bude novih opterećenja. I zato neće biti poskupljenja struje”. izjavio je Dodik.

U Elektroprivredi RS navode da je stav o povećanju cijena električne energije za domaćinstva zasnovan na preciznim analizama i objektivnim razlozima.

Vlada RS, dodaju, je uvažavajući posljedice pandemije koronavirus odlučila da ovaj proces odgodi do daljnjeg.