Portal 072info

Kada se dijete igra, ono uči o sebi i drugima

Vjerovatno nema roditelja koji nije smatrao da će biti pravedan, uvijek donositi ispravne odluke, biti beskrajno strpljiv, ali da će istovremeno dijete odgajati dosljedno, odlučno i s puno razumijevanja za potrebe svog najvećeg blaga. U idealnom životu ovaj scenarij je moguć. U stvarnom životu i roditelji griješe, gube živce, a ponekad i donose pogrešne odluke.

Najbolji prijatelj

Kako biste uspjeli bar malo sebi olakšati zahtjevnu roditeljsku ulogu, piše 24sata.hr, pogledajte ovu listu stvari na koje ne biste smjeli prisiljavati svoje dijete.

Da jede ako kaže da nije gladno: Liječnici savjetuju tri velika obroka dnevno i pet manjih, međutim treba imati na umu da je svako dijete drugačije. Uostalom, naša nas tijela upozoravaju kada moramo jesti, a kada piti. Razmislite jeste li ikada vidjeli dijete koje neće glasno dati do znanja ako je jako gladno. Vjerojatno niste. Prema tome, zaključak je jasan.

Da bude nešto što nije: Ako je vaše dijete stidljivo, prigrlite tu njegovu osobinu, a nemojte pokušavati mijenjati. Ne tjerajte ga da se druži s puno djece ako se želi igrati samo s jednim najboljim prijateljem. Isto vrijedi i za glasnu djecu.

Da se ispričava ako ne zna što je loše uradilo: Često ćete na igralištu čuti roditelje kako naređuju djeci da se ispričavaju zbog ovoga ili onoga. Djeca će se ispričati, ali ne znaju zapravo što su loše učinila. Dakle, prvo što trebate napraviti je da im objasnite što su pogrešno učinili.

Da mahne svakome ko mu se osmjehne na ulici: Pravilo “ne pričajte sa strancima” trebalo bi vrijediti kako biste djecu zaštitili od onih koji nemaju dobre namjere.

Da spava u odvojenom krevetu ako to ne želi: Ovdje svaki roditelj ima već formirano mišljenje, ali oni malo liberalniji složit će se da djecu ne treba prisiljavati na korake na koje nisu spremna. Neka dijete samo odluči kada je spremno za odvajanje i spavanje u vlastitom krevetu i sobi.

image
/ilustracija

Uvesti mu dijetu jer je možda malo deblje: Iako ima djece koja trebaju izgubiti višak kilograma, ali to ne znači da im morate uvesti rigoroznu dijetu. Morate jednostavno donositi ispravne odluke dok ste još u trgovini ili na tržnici, kupovati zdravu hranu, povrće i voće, a ne slatkiše i sokove. U tom slučaju, dijeta neće biti potrebna.

Sigurno i zaštićeno

Tjerati ga da radi nešto u čemu jednostavno nije dobro: Ne ohrabrujemo vas da odgojite dijete koje će lako odustajati, ali ako vaše dijete ni nakon nekoliko mjeseci treniranja nogometa još nije savladalo osnovne vještine, krajnje je vrijeme da ga prebacite na neku drugu aktivnost, koju ono samo odabere. Raditi nešto u čemu ste dobri, odlično je iskustvo koje utječe na samopouzdanje.

Ostavljati dijete na spavanju kod nekog drugog: Neka djeca jednostavno ne vole spavati kod prijatelja. Vole kada im mama ujutro napravi doručak, vole poznatu sobu i miris. Ako vaše dijete kaže da ne bi voljelo ostati kod nekog drugog, nemojte ga ostavljati bez obzira na to kakve vi obaveze ili planove imate. Najvažnije je da se dijete osjeća sigurno i zaštićeno.

Igranje s djetetom potaknut će stvaranje posebne veze između vas i djeteta, a djeca kroz igru razvijaju i socijalne vještine

Kada se dijete igra, ono ne samo da se zabavlja nego uči o sebi i drugima. Jako je važno da dijete ima dovoljno vremena za igru. Igra je ključna za djetetov kognitivni razvoj, te za razvoj moralnog sistema. Važno je da dijete razvija prstiće, jer je to jako bitno za njegov živčani sustav. Što su djetetovi prstići aktivniji, to se bolje ostvaruje njegov govorni, emocionalni i intelektualni razvoj. Vježbe s prstićima treba početi što ranije. Masirajte, blago razgibavajte dječije prste.

Kada dijete napuni godinu, možete početi s igrom pretvaranja. Predmete ili ljude zamijenite za simbole koji to inače nisu. Naprimjer, neka vam naslonjač bude podmornica, tepih leteći tepih, lonac neka bude kapa itd. Kroz ovu igru ​​djeca se uče uživjeti u tuđu perspektivu i razvijaju vještine u rješavanju socijalnih problema, ali postaju i kreativniji.

Nakon navršene pete godine, dijete je spremno za igru ​​s pravilima. To su uglavnom igre koje imaju cilj, ali i pravila kako doći do tog cilja. Za početak je najbolje da možda igrate skrivača ili Čovječe, ne ljuti se. Na ovaj način dijete će naučiti da gubi i da se nosi s neuspjesima.

image
/ilustracija

Kako dijete odrasta, tako bira sve kompliciranije igre i složenije, poput igre s kartama, ali za djecu je dobro da se okrenu i sportskim igrama.

Potaknuti kreativnost

Pitanje koje mnogi roditelji postavljaju je kako potaknuti kreativnost te inovativna razmišljanja kod djece. Kreativnost je sposobnost pronalaženja novih rješenja za različite probleme, a kreativne osobe su one sa izraženim stavovima, neovisne i otvorene prema novim nestereotipnim odgovorima.

Što više različitih zadataka stavljamo pred dijete, to mu otvara mogućnosti za kreiranje novih, originalnih odgovora. Pri tome broj rješenja koje dajemo djetetu mora uvijek biti manji od djetetovih novokreiranih odgovora. Jedino u tom slučaju kreativnost će sigurno rasti. Mnogi stručnjaci istraživali su vezu između kreativnosti i inteligencije i najčešći zaključak bio je da kreativni ljudi uglavnom imaju visok kvocijent inteligencije. Jedan od načina poticanja kreativnosti jeste korištenje različitih kretanja kao načina izražavanja.

Oslobođenje.ba

Podijelite članak