Kada se otvaraju saloni: Bh. frizeri spremni da sačekaju bolja vremena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Srbiji su počeli s radom frizerski saloni, a u Hrvatskoj će početi idućeg ponedjeljka. Vizir, maska, rukavice i sredstva za dezinfekciju obavezna su oprema koju su naredili krizni štabovi ove dvije zemlje.

Preporuka je da frizeri naprave pregrade između stolica, da u jednoj prostoriji ne smije boraviti više od dvije ljudi, a poslije svakog šišanja sve će se, od stolice do makaza, morati dezinficirati.

Prebolovala koronu

Frizeri s kojima smo razgovarali kažu da je nemoguće raditi u uvjetima kako su to odredili naši susjedi. Složni su da je bolje još malo sačekati, pa raditi u normalnijoj situaciji. Sarajevski frizer Nermin Bešić kaže da, kada bi sada počeo raditi onako kako je to preporučeno u Srbiji i Hrvatskoj, u startu bi imao trošak od oko 500 KM.

– Sve košta, jednokratna odijela, maske, viziri. Mnogi frizerski saloni imaju dezinfekciona sredstva i to uvijek koriste. Međutim, da danas kažu da možemo raditi, sačekao bih još 15-tak dana sigurno – rekao je Bešić.

Krizni štabovi dali su preporuke da se u salonima više ne koriste peškiri, nego jednokratni papirni ubrusi. Mušterije, kao i zaposleni koristit će jednokratna odijela, rukavice, maske i vizire. Frizerka iz Banje Luke Danijela Raljić kaže da je teško raditi i u tim uvjetima.

– U svom frizerskom salonu dobila sam koronu, nasreću, prebolovala sam je i zdrava sam. Bila sam među prvih 30 zaraženih. Skoro 40 dana sam ležala, imala sam gušenja i temperaturu. Ukoliko se strogo budu poštovale mjere, neće biti neka zarada. Ja bih dnevno mogla primiti tri do četiri mušterije – kazala je Raljić.

Finansijski gubitak

Naglasila je da su na ogromnom finansijskom gubitku, ali, s druge strane, s obzirom na to da je sve to prošla, zdravlje je najpreče.

Maja Uzunović, frizerka iz Mostara, kaže da nijedan frizer ne bi imao previše koristi.

– Znam da mnogi jedva čekaju da se saloni otvore, ali uzimajući u obzir da ne možemo primiti više od jedne mušterije u salonu, ne bih imala nikakav profit – kaže Uzunović.

Mušterije ih zovu

Bešić nam je rekao da ga mnoge mušterije zovu da im dođe kući da ih ošiša. 

– Onda ih ja pitam, šta vam je bitnije, frizura ili zdravlje. Neće nikome ništa biti ako se ne ošiša još mjesec, trebamo misliti na zdravlje – rekao je Bešić.

Avaz