Kada sudija označi početak meča Argentina – BiH, poteći će voda za poginule „Ljute Krajišnike“

Podijelite vijest

534f9b28-c5c4-4137-99bb-62ec57e60dd4-ljutikrajisnicidzenaza-previewKada sudija na stadionu „Marakana“ u Rio de Janeiru označi početak meča Argentina – Bosna i Hercegovina na predstojećem Svjetskom prvenstvo, u Vrnograču će simbolično poteći voda iz hair česme za naše tragično stradale „Ljute Krajišnike“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Emir Hadžihafizbegović, popularni bh. glumac i strastveni navijač fudbalske reprezentacije BiH.

Potresen smrću Hasiba Mahmića, Vildana Pehlića i Almira Kasumovića, mladića koji su poginuli 16. oktobra prošle godine u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u poljskom gradu Lomža, na povratku sa utakmice u Kaunasu u kojoj je BiH pobjedom nad Litvanijom (1:0) izborila prvi plasman na SP, Hadžihafizbegović odlučio je finansirati gradnju hair česme u znak sjećanja na pripadnike navijačke grupe „Ljuti Krajišnici“.

„Kada sam saznao za tragičnu vijest, odmah sam odlučio da tim momcima napravim hair česmu, obzirom da je njihova smrt, odlazak tri života pod kamion u Poljskoj, državotvorna tragedija. Hasib, Vildan i Almir pronađeni su ogrnuti zastavama BiH. Oni su vrlo dobro znali da plasman reprezentacije BiH na Mundijal doprinosi i određenoj  harmonizaciji odnosa unutra države. Naši fudbaleri i navijači plasmanom na SP mnogo su više uradili na promociji BiH nego li sve što je politika uradila za 20 godna. Hasib, Vildan i Almir bili su inteligentni i pametni, te nisu samo navijali za fudbalsku reprezentaciju BiH, već i za državu BiH“, istakao je Hadžihafizbegović.

Hair česmu finansira novcem od nagrade za najboljeg glumca sa Kotbus film festivalu u Njemačkoj za ulogu u slovenskom filmu „Čefurji raus“, u prijevodu „Stranci van“.

„Dobio sam 5.000 eura i odlučio ih utrošiti u gradnju hair česme za naše ‘Ljute Krajišnike’. Bio sam nedavno u selu Vrnograč u Bosanskoj Krajini. Ništa ne radim samoinicijativno. Sastao sam se sa porodicama stradalih još 4. januara u Bihaću gdje sam dobio njihovo odobrenje, odnosno tada smo se dogovorili da se gradi hair česma“, kaže Hadžihafizbegović, dodavši kako bi hair česma u trajno sjećanje na Hasiba, Vildana i Almira mogla biti i „jednom vrstom inicijalne kapsule za relaksaciju odnosa unutar teških ratnih ožiljaka koje Krajina nosi“:

„Svi u Krajini su projekt gradnje hair česme maksimalno podržali, počevši od načelnika Općine Velika Kladuša Edina Behrića. Svi pušu u ista jedra. Prilikom otvaranja svojevrsnog spomenika, koji će u Vrnograču stajati do kijametskog dana, 15. juna ove godine u blizini hair česme bit će postavljeno i veliko platno sa kojeg će, vjerujem, 3.000 do 5.000 ljudi pratiti utakmicu Argentina – BiH. Navijat će za naše ‘zmajeve’ u prvoj utakmici SP, baš onako kako su to činili naši najbolji sinovi Hasib, Vildan i Almir.“        

U narednim mjesecima lokalna zajednica planira graditi sportski centar u znak sjećanja na preminule članove navijačke grupe „Ljuti Krajišnici“. I ovaj projekt podržao je Hadžifizbegović.

„Oni imaju završen kompletan projekt za izgradnju sportskog centra u Vrnograču. Za kompletan posao treba im 400.000 KM. Nadam se da ćemo sinergičnom akcijom prikupiti novac i da će gradnja centra za Hasiba, Vildana i Almira početi već na jesen ove godine, te da će biti svečano otvoren u proljeće 2015. I sportski centar nam treba da se ti momci ne zaborave, da ostanu zapamćeni kao simbol navijanja za državu Bosnu i Hercegovinu“, poručio je Hadžihafizbegović u razgovoru za Anadolu Agency, naglasivši:

„I ovaj projekt je pošten bez ikakvih mahinacija. To je bijelo platno bez mrlje. Nadam se da će iza gradnje sportskog centra u Vrnograču stati i Nogometni/Fudbalski savez BiH, naši fudbaleri, navijači, mediji… Hasib, Vildan i Almir to su zaslužili“.

AA