Screenshot 3 729
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Više od 60% svjetskog stanovništva kafu konzumira svaki dan, čineći ju time najpopularnijim napitkom u svijetu. Ne iznenađuje činjenica da ovaj napitak izaziva brojne kontroverze među zdravstvenim stručnjacima.

Istraživanja su pokazala da, kada se kafa konzumira bez štetnih aditiva i u umjerenoj količini, ona može imati pozitivan učinak na zdravlje mozga, kako kratkoročan, tako i dugoročan.

Trenutno povećava budnost

Upravo zbog ovoga je velikom broju ljudi ispijanje kafe neizostavan dio jutarnjeg rituala. Kafa će smanjiti oslobađanje adenozina, hemijskog spoja koji uzrokuje pospanost i manjak koncentracije. Kofein će povećati razinu adrenalina, hormona za kojega je poznato da pospješuje osjećaj budnosti.

Smanjuje hroničnu upalu

Polifenoli, moćna vrsta antioksidanata, koje pronalazimo u prehranama mediteranske kuhinje i pićima biljnog porijekla, uključujući i kafu, mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, raka i srčanih bolesti. Polifenoli smanjuju rizik od nastanka kronične upale na području moždane kore i hipokampusa.

Prevencija Alzheimerove bolesti

Nekoliko istraživanja je pokazalo da 3 do 5 šoljica kafe dnevno može smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Za to je zaslužno protuupalno svojstvo kafe. Kafa će pomoći u prevenciji nakupljanja plaka na mozgu, ključnog uzročnika različitih oblika demencije.