AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kafa je jedan od najdražih pića koje se konzumira svaki dan, ali nakon kuhanja i pijenja kafe, ostaju njezini ostaci koji se mogu iskoristiti na druge načine i imaju brojne pozitivne posljedice.

Mogu se koristiti kao rješenje za loš zadah ili kao regenerator za kosu, a evo kako ih sve možete iskoristiti, piše Daily Mail, a prenosi Večernji list.

Prirodno sredstvo za odbijanje insekata

Miris kafe odbojan je većini kućanskih insekata, poput mrava, komaraca, puževa, žohara i mnogih drugih. Sve što trebate napraviti je na pod staviti posudu s ostacima kafe. Najbolja bi bila mljevena kafa, jer će aroma biti jača. Također možete staviti malo kafe u šampon za ljubimce kao prirodnu zaštitu od krpelja i buha.

Regenerator za kosu

Kafa je odlična za kosu. Ne samo da potiče rast korijena, već stimuliše i njihovo zdravlje i popravlja stanje kože lubanje. Nakon šamponiranja kose, preko prelijte hladnu kavu. Stavite kosu u kapu za tuširanje te pustite da odstoji pola sata te zatim isperite u toploj vodi. Radite ovo jednom sedmično i primijetit ćete poboljšanje u teksturi i volumenu kose.

Gnojivo za biljke

Ostaci kafe mogu biti odlični za zdravlje biljaka. Crna kafa u sebi sadrži kalij i magnezij, koji pomažu biljkama da razviju čvrste stabljike te potiču vibrantan i zelen rast. Za gnojivo, pomiješajte kafu i vodu u omjeru 1:4 te jednom sedmično koristite na biljkama, samo pazite da nema sladila u sebi jer ono privlači insekte.

Osvježivač zraka

Kafa učinkovita u neutralizaciji neugodnih mirisa. Jednostavno stavite nekoliko zrna kafe u mrežastu vrećicu te je spremite na nevidljivo mjesto, na primjer, ispod suvozačeva sjedala, i ona će se lagano ispuštati i rješavati se svih mirisa.

Rješavanje lošeg zadaha

Iako stara zrna kafe nisu prikladna za kuhanje, ona su još uvijek jestiva. Većina ljudi misli da je lošem zadahu krivo zrno kafe, ali za to je zapravo kriv kofein. Cuclanjem zrna kave riješit ćete se lošeg zadaha. Uz to što je jeftiniji od bombona od mentola, ostavlja odličan ukus i rješava se i najgorih mirisa, poput češnjaka i luka.