Portal 072info

Kafa prije doručka: Nije najbolja ideja, ali uz hranu jeste

Turska Kafa ilustracija Foto Depositphotos
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kontrola šećera u krvi je oslabljena ako je prva stvar s kojom započinjete dan šoljicom kafe, pokazalo je novo istraživanje Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam sa Univerziteta Bath.

To se posebno odnosi na jutra nakon neprospavane noći, pokazuje studija objavljena u British Journal of Nutrition.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“S druge strane, popijete li kafu iza doručka, to može biti bolje za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Ovo može imati važne zdravstvene beneficije za sve nas”, kaže u izvještaju profesor James Betts, jedan od direktora Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam, koji je nadzirao studiju, prenosi 24sata.hr.

Studijom je bilo obuhvaćeno 29 muškaraca i žena, a praćeni su tokom tri različita eksperimenta preko noći. Sudionici su  imali jednu noć neometanog sna, a zatim su ujutro prvo popili zašećereno piće, pa kafu. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Potom su imali noć poremećenog sna, uz buđenje svakih sat vremena po pet minuta, te  ujutro popili slatko piće i potom kafu. Na kraju su proveli još jednu ugodnu i noć isprekidanog sna, nakon čega su prvo popili kafu, pa 30-ak minuta kasnije i zaslađeno piće. Svaki puta izmjeren im je šećer u krvi, prije i nakon što su nešto unijeli u organizam. 

Prema studiji, kad su sudionici prvo popili kafu, razina glukoze u krvi povećala se za oko 50 posto nakon što su popili ‘doručak’. Međutim, kad su sudionici prvo popili zamjensko piće za doručak i obrok, nije izgledalo da postoji negativan učinak na nivo glukoze ili reakcije na inzulin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Iako je studija bila ograničena i potrebna su daljnja istraživanja učinaka kofeina ujutro na metabolizam, rani nalazi sugeriraju da bi pijenje kafe prvo moglo ograničiti sposobnost tijela da prerađuje šećer odmah nakon toga. 

“Moramo saznati mnogo više o učincima spavanja na naš metabolizam, među ostalim i to koliki je poremećaj spavanja potreban da bi se poremetio metabolizam i koje su dugoročne posljedice toga, kao i kako vježbanje, na primjer, može pomoći u suočavanju s nekim od tih promjena”, kaže glavni istraživač Harry Smith u Bathu. 

Ukratko, svi oni koji ujutro imaju mantru ‘ne približavajte mi se dok ne popijem kafu’. možda će ju promijeniti u ‘ne približavajte mi se dok nešto ne prigrizem’, kako bi očuvali zdravlje. 

Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6