Kafa u Kaliforniji će se prodavati s upozorenjem na rak

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Sudija Višeg suda u Los Angelesu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, donio je odluku da kompanije u industriji kafe na ambalažama svojih proizvoda moraju imati upozorenje na opasnost od raka, zbog hemikalija koje se proizvode u procesu prženja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sudija Elihu Berle saopštio je u srijedu kako prodajni lanac kafe Starbucks i ostale kompanije nisu uspjele dokazati da je korist od konzumiranja kafe veća od eventualnih rizika. U preliminarnom sudskom postupku je presudio da kompanije nisu dokazale da je opasnost od oslobađanja hemikalija neznatna.

Vijeće za obrazovanje i istraživanja toksina, neprofitna organizacija, tužilo je Starbucks i ostalih 90 kompanija na osnovu državnog zakona koji nalaže isticanje upozorenja na širok spektar hemikalija koje mogu prouzrokovati rak. Jedna od njih je akrilamid, karcinogen koji je prisutan u kafi.

“Optuženi nisu uspjeli dokazati da potrošnja koristi ljudskom zdravlju”, naveo je kalifornijski sudija.

Kafe industrija tvrdi da je prisustvo hemikalije na bezopasnom nivou i da treba biti izuzeta iz zakona jer nastaje prirodno iz procesa kuhanja koji daje ukus kafi.

Takođe tvrdi da je konzumiranje kafe dobro za tijelo.

Odluka je donijeta uprkos smanjenju zabrinutosti o mogućim rizicima kafe u posljednjih nekoliko godina, kada su objavljena istraživanja o koristi napitka po zdravlje. Međunarodna agencija za istraživanje raka, koja djeluje u okviru Svjetske zdravstvene organizacije, 2016. godine je uklonila kafu sa liste potencijalno kancerogenih materija.