Kafa u rangu luksuza: Hrvatska traži ukidanje posebnog poreza

kafa

Ukidanjem posebnog poreza na kafu povećala bi se konkurentnost hrvatske industrije kafe u odnosu na zemlje u okruženju i ulaganja u održivo poslovanje, inovacije i zapošljavanja, istaknuto je danas na panelu o budućnosti industrije kave u organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kafe, piše Hina.

Predsjednik HUP-ove Koordinacije i savjetnik Uprave Francka Josip Budimir rekao je kako se posebnim porezima oporezuju proizvodi sa štetnim djelovanjem na ljudsko zdravlje, a da kafa to nije.

“Od ovog se posebnog poreza na godišnjoj razini ubere 124.5 milijuna kuna što čini 0.77 posto ukupnih prihoda od trošarina i posebnih poreza u Hrvatskoj u 2019. Takav nepovoljni porezni tretman dovodi do poticanja prekogranične kupnje, destimulira osobnu potrošnju i time negativno utječe na BDP te rezultira nekonkurentnošću Hrvatske u odnosu na nama usporedive zemlje u okruženju”, kazao je Budimir.

Industrija kafe traži da se taj porez ukine i da se time omogući industriji kave jednak tretman i pravednu tržišnu utakmicu s konkurentima u okruženju.

U Hrvatskoj taj porez ide i do 35 posto po šoljici. Primjer, u Sloveniji 9.5. U Hrvatskoj taj porez trenutno iznosi 6 do 20 kuna po kilogramu kafe, odnosno s ostalim porezima i do 35 posto po šoljici kafe, za razliku od Slovenije gdje je taj udio samo 9.5 posto, čulo se na skupu.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić rekao je da kafa ne bi smjela biti porezno tretirana kao luksuz, kako bi se sektoru omogućilo jačanje konkurentnosti u odnosu na regiju, ali i većinu zemalja Europske unije, koje kafu trošarinski ne svrstavaju u kategoriju luksuznih proizvoda.

Kafa je, kako je kazao Zorić, neizostavan dio naše svakodnevice, koji konzumira preko 93 posto građana i ona nije samo proizvod nego i sastavni dio kulture življenja u našoj zemlji.

Državni sekretar Ministarstva finansija Zdravko Zrinušić smatra kako oporezivanje kave nije harmonizirano na razini Europske unije poput trošarinskog oporezivanja alkohola, duhanskih prerađevina, energenata i električne energije.

“Kafa se trošarinski oporezuje u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Latviji i Grčkoj, a visina posebnog poreza na kavu u Hrvatskoj u odnosu na te druge zemlje je niža”, naveo je Zrinušić te dodao kako se radi o jednostavnom poreznom obliku koji se lako ubire.

Direktor marketinga Francka Zvonimir Seki iznio je podatke da je industrija kave lani zapošljavala 817 osoba, a proizvodnjom i preradom kafe u Hrvatskoj bave se tri tvornice. Ta industrija na tržište plasira više od 400 različitih proizvoda.

Seki je kazao i kako su sve veća ulaganja u održivu nabavu sirovine i u nove ambalažne materijale, a stalno se ulaže i u edukaciju zaposlenika, trgovaca i potrošača. Industrija je s 3.7 miliona kuna lani pomogla ugostiteljskom sektoru u prevladavanju negativnog utjecaja pandemijske krize, zaključio je.