Kafana je luksuz, nije moranje: Ograničavaju kupovinu ulja i brašna, a građane očekuje još jedan finansijski udar

konobarica gosti ugostiteljstvo 696x463 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prodavci u manjem bh. entitetu RS nastavili su sa povećanjem cijena kako osnovnih životnih namirnica, tako i ostalih proizvoda, a s druge strane, sve više njih uvodi ograničenja kada je u pitanju prodaja ulja i brašna

Tako u jednom marketu na jednom računu ne može da bude više od pet litara ulja i 25 kilograma brašna. S druge strane, u drugom marketu prodaja ulja je ograničena na tri litra, a brašna na 25 kilograma.

Na trećem mjestu kupci mogu da nabave do pet litara ulja, a zabrane nema za ostale namirnice.

U Inspektoratu RS kazali su da zakonski nije moguće ograničiti količinu kupovine nekog artikla, te da prodavci mogu uvesti ograničenje samo na osnovu odluke Vlade RS, a ta mjera još nije donesena.

I dok pojedini ograničavaju prodaju, cijene nastavljaju da rastu pa je tako vreća brašna od 25 kilograma dostigla i cijenu od 40 maraka, što domaće stanovništvo ne pamti da je ikada bilo.

Nastavljen je juče i rast cijena hljeba, ali i ostalih proizvoda od brašna, kao što su lepinje, koje sada koštaju 70 feninga, što je poskupljenje za 20 feninga u odnosu na prošlu sedmicu.

I tržišna inspekcija kontrolisala je od 14. do 18. marta tržne centre i markete kako bi utvrdila da li poštuju Uredbu o ograničenju marži u prometu robe. Inspektori su obavili 15 kontrola i utvrdili nepravilnosti u 12 slučajeva, zbog kojih je izdato 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 111.700 maraka.

Skuplja i kafana

Kafa je u pojedinim ugostiteljskim objektima od jučer skuplja za pola marke, a predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić naveo je da će oni koji nisu korigovali cijene to učiniti idućih dana.

  •  One će biti više od 10 do 15 posto. Sve je poskupjelo pa će i naše usluge. Kafana je luksuz, nije moranje. Onaj ko nema para za kafanu neka sjedi kod kuće. Tako je bilo i do sada – naveo je Tatić, piše Srpskainfo.com.