Kafići i restorani ostali zadimljeni

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje stupio je na snagu 28. maja ove godine. 

U skladu s ovim zakonom, pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. 

Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe, što bi trebalo da nadziru policijski službenici. Međutim, u Kantonu Sarajevo ovaj zakon u praksi još nije u potpunosti proveden.

“Iz šupljeg u prazno”

U razgovoru za „Avaz“ pulmolog dr. Mujo Hošić izjavio je da protiv toga nema ništa, ali da je u Bosni i Hercegovini taj zakon puko presipanje iz “šupljeg u prazno”.

– Smatram da taj zakon neće stupiti na snagu. Ovo što je ostalo, ovi đuturumi i stari, kad pogledate statistiku, oni pušili ili ne, njima je svejedno. Problematična omladina ne gleda ni na kakve zakone, prema tome, ovo je sve zbog neke zabave – kaže dr. Hošić.

Sa zdravstvene strane, zabrana pušenja u zatvorenim prostorima mogla bi doprinijeti zdravlju građana, a najviše plućnim bolesnicima.

Inspekcijski nadzori

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) vršit će nadzore u skladu s odredbama Zakona kojima je propisano da obaveze za fizička lica nastupaju danom početka primjene Zakona, a to je kraj maja 2023. godine, dok su ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni svoje akte uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do novembra 2023. godine.

– Nadalje, navodi se i da će se „kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”, što znači da inspekcijski nadzori u ovoj fazi imaju preventivno-korektivni karakter – rekla je za „Avaz“ Vildana Brdarić, stručna savjetnica za informiranje KUIP-a.

Najzagađeniji u Europi

– Taj zakon bi mogao pomoći svugdje, samo ne u Sarajevu. Pa u Sarajevu svi „puše“ šest mjeseci godišnje, i ko puši i ko ne puši, jer je to od novembra do marta najzagađeniji grad u Evropi, a vrlo često i u svijetu. U Konjicu, Mostaru može pomoći – kaže dr. Hošić.