OGLASIO SE ZA KLIX.BA

Kahrić: Ostao mi kredit od 28.000 KM, ministar mi izašao u susret da ga otplatim i pozvao za savjetnika 

Kahrić: Ostao mi kredit od 28.000 KM, ministar mi izašao u susret da ga otplatim i pozvao za savjetnika 

Bivši direktor Kazeno-popravnog zavoda (KPZ) u Zenici Redžo Kahrić demantovao je u razgovoru za Klix.ba optužbe koje je na njegov račun iznio sadašnji direktor Rusmir Isak, a koji je rekao da su na njega vršeni pritisci kako bi unaprijedio Kahrićevog sina.

Kahrić nam na početku razgovora kaže da je njegov sin uposlenik KPZ-a u Zenici od 2013. godine.

“On je zaposlen u mandatu tadašnjeg direktora kao zatvorski stražar, a od tada je napredovao. Nakon tri godine je napredovao u starijeg zatvorskog policajca – stražara te je početkom 2023. godine prebačen na mjesto viši samostalni referent za kadrovske poslove. To je mjesto sa manjom platom za 200 KM i niko nije htio u zatvoru da radi na tom mjestu. Prijavio se na konkurs za radno mjesto na kojem radi za stručnog saradnika za pravne poslove, taj konkurs provodi Agencija. Lično mu je Rusmir Isak rekao da se ne prijavljuje, jer ima djevojku iz stranke koja treba biti primljena. I naravno da se prijavio i bio je prvi na rang-listi sa 92,5 bodova, a druga je ta djevojka sa 90,5 bodova. Nikad ni na koga nisam utjecao. Dvojica iz Zatvora su bili u komisiji i možete provjeriti na čiju su stranu išli, mog sina ili te djevojke”, rekao nam je Kahrić.

Dodao je da je diskreciono pravo direktora da izabere koga će zaposliti te je naglasio da nikada nije urgirao za svoga sina.

Kahrić ističe da su ga izjave porodice Isak na njegov račun izrazito uznemirile.

Odgovorio je i na optužbe da je za vrijeme svog mandata jedino kupio kotao za rakiju i obrazložio da je to jedna od stvari koju jeste nabavio, ali iz razloga jer je velika količina novca trošena na alkohol.

“Godišnje se nekoliko hiljada trošilo na skupa alkoholna pića. Ja sam to ukinuo. Zapazio sam da nam šljive propadaju i zbog toga je nabavljen kotao, a pravljeni su i džemovi od kruške, šljive i jabuke te je to voće i sušeno. Kada se govori o ulaganju, dovoljno je proći paviljonima, svaki je obnovljen osim prvog, a i njega sam planirao obnoviti. Sva sredstva su dobijena od donacija, a ne od Ministarstva finansija. Teretanu sam proširio. Svim silama sam se borio da uradim Centar za edukaciju”, objašnjava Kahrić.

Rekao je da je za projekat izrade prvog paviljona planirano budžetom 50.000 KM te je on poslao svoje savjetnike da o tome razgovaraju sa ministrom finansija.

Dodaje da je urađen pravilnik o kućnom redu na koji je resorni ministar dao saglasnost.

“Vjerujte zgrožen sam. Sve sam časno i pošteno radio. One koji nisu bili časni i pošteni disciplinski su kažnjavani. Svim silama sam nastojao da uspije resocijalizacija zatvorenika i da nagradim one zatvorenike koji su se dobro ponašali”, ističe Kahrić.

Sada je zaposlen kao savjetnik ministra MUP-a ZDK i naglašava da ga je ministar pozvao da obavlja ovu funkciju iz dva razloga.

“Nakon što sam razriješen sa pozicije direktora ostao mi je kredit u iznosu od 28.000 KM u ASA banci. Od nekretnina jedino imam porodičnu kuću, nisam nikakve pare ‘zgrtao’. Ministar mi je izašao u susret omogućivši mi da radim i otplatim preostali kredit. Osim toga, trebao mu je neko sa znanjem i iskustvom kako bi mu pomogao u radu”, objašnjava Kahrić.

Kaže nam da su iza njega 34 godine rada i da ga razočaravaju izjave od Rusmira Isaka kojem je od početka, kao mlađem kolegi, bio na raspolaganju, dodavši da Isak ima manje godina života nego on rada te je zbog toga očekivao makar poštovanje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica