Kahrimanović o najavljenim protestima državnih policajaca: Radimo za 897 KM

s 13
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, koji čine Sindikat SIPA, Sindikat GP BiH i Sindikat DKPT BiH, će 16. maja, u ponedjeljak, održati mirni protest.

U izjavi za portal “Avaza” Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e, kaže da na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo materijalno-finansijskim statusom i da je 16. maj maj izabran jer na taj dan zasjeda Dom naroda PSBiH, koji pozivaju da usvoji prijedlog Izmjena zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama.

Osnovica ista od 2012.

– Plaće uposlenih u policijskim agencijama su smanjene u periodu 2009. – 2012. sa 535 na osnovicu 475 i ta osnovica od 2012. do danas nije promijenjena. Plaća jednog policijskog službenika u činu policajca iznosi 897 KM, dok su za isto vrijeme plaće policijskih službenika na svim ostalim nivoima povećane za 30, 40 pa i 50 posto. Trenutno u MUP-u KS policajac ima plaću oko 1.600 KM, isto tako je u HNK, USK… Federalni policajac ima još više. S druge strane, naši poslodavci, naši političari nisu obratili pažnju i nisu se udostojili da nakon svih ovih poskupljenja urade išta po pitanju plaća uposlenih. Imamo zaposlenike koje rade sa plaćom od 475 KM, imamo veći broj tehničkih sekretara u policijskim agencijama, ali nisu to samo sekretarice, to su administrativni radnici koji rame uz rame sa policijskim službenicima sjede i uzimaju podatke od osumnjičenih lica, imaju plaću od 665 KM – objašnjava Kahrimanović.

Linerano povećanje

Naglašava kako se povećanjem od 0,20 linerano svima daje isti iznos od 95 KM na osnovnu plaću, do čina “viši inspektor” i “stručni savjetnik”, jer oni i sada imaju bolja primanja od ostalih.

Dodaje kako na osnovu dosadašnjeg iskustva nije previše optimističan.

– Obzirom na našu trenutnu vlast, nisam puno optimističan da ćemo od njih dobiti obraćanje, a kamoli šta više, a onda će organi Saveza odlučiti šta dalje – zaključuje Kahrimanović.

Avaz