KAKANJ: Pronađene stabljike indijske konoplje

zasadi konoplje kakanj 270613 (2)

Operativnim radom na terenu, policijski službenici Policijske stanice Kakanj su u proteklom periodu došli do određenih informacija i saznanja o postojanju zasada indijske konoplje na dva lokaliteta na području općine Kakanj.

zasadi konoplje kakanj 270613 (1)Dana 18.06.2013. godine, od strane policijskih službenika izvršen je obilazak lokaliteta Močuh, u blizini mjesta Donja Papratnica, kojom prilikom je na nepristupačnom terenu, u šumi, pronađena saksija sa zasadom od 20 stabljika koje asociraju na stabljike indijske konoplje, dužine od 12 do 18 cm.

Dana 26.06.2013. godine, na lokalitetu između mjesta Ribnica i Kučići, na teško pristupačnom terenu očišćenom od drveća i niskog rastinja, od strane policijskih službenika pronađen je zasad od 23 stabljike koje asociraju na stabljike indijske konoplje, dužine 50-150 cm.

Na mjestima pronalaska navedenih zasada izvršeni su uviđaji, a o utvrđenom i konstatovanom je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zenica koji je ovlastio službenike Policijske stanice Kakanj za dalji rad na dokumentovanju ovih krivičnih djela. Zbog nepristupačnosti terena i nemogućnosti kontinuirane opservacije spornih lokaliteta, službenici policije su lica mjesta fotografisali, te izvršili čupanje pronađenih stabljika, koje su dostavljene Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ MUP-a Zeničko-dobojskog kantona radi vršenja vještačenja istih.

Službenici Policijske stanice Kakanj nastavljaju sa prikupljanjem operativnih saznanja u cilju otkrivanja i procesuiranja lica koja su izvršila sađenje navedenih stabljika i time počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE