Kakanj: Sve je izvjesnije da će naselja uz odlagališe morati biti iseljena

Klizište na površinskom kopu Vrtlište uz obalu rijeke Ribnice i dalje je aktivno iako je intenzitet pomjeranja zemljane mase manji. Nivo vode u akumulaciji nastaloj na rijeci Ribnici u podnožju klizišta opada, a u toku su radovi na montaži pumpe velikog kapaciteta i cjevovoda dužine oko 700 metara.

Sve je izvjesnije da će zbog ove situacije, ali i razvojnih planova kakanjskog Rudnika, naselja uz odlagališe morati biti iseljena.

Žitelji naselja uzvodno uz rijeku Ribnicu na kojoj je, nakon pokretanja klizišta na Površinskom kopu Vrtlište kakanjskog Rudnika nastala velika akumulacija, posljednjih dana žive u strahu.

Decenijama su se protivili ideji o iseljavanju s tog područja koje je, prema planovima Rudnika, predviđeno za odlagalište. Sada insistiraju da im se osiguraju uvjeti za normalan život. Njihovi predstavnici su to zatražili i od Općinskog vijeća Kakanj.

Kako je kazao Slave Katičić, predsjedavajući OV Kakanj, traženo je da se nađu sredstva za izmještanje stanovništva Ribnice, Mramora i Donjeg Kaknja. Naveo je i da će Općina učiniti neophodne administrativne mjere i biti podrška u tom procesu.

Krizni štab Rudnika formiran nakon pokretanja klizišta formirao je komisiju za popis nultog stanja na terenu, kako bi u slučaju donošenja odluke o planskom iseljavanju mogli djelovati. To je proces koji se neće odvojati brzo i lako, posebno zbog činjenice rješavanje imovinskih odnosa i pravično obeštećenje žitelja podrazumijeva velika finansijska sredstva. No, dugoročni planovi eksploatacije uglja na površinskom kopu Vrtiliše najdirektnije su uvjetovani osiguravanjem prostora za odlagalište jalovine i rješenja se moraju naći stav je uprave Rudnika, ali i rukovodstva Elektroprivrede.